15:04 08.09.2021

Рада не підтримала звернення до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО

2 хв читати
Рада не підтримала звернення до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО

Народні депутати не підтримали звернення Верховної Ради до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA).

На позачерговому пленарному засіданні за відповідну постанову №5380 проголосували 24 народні депутати (для ухвалення рішення необхідно щонайменше 226 голосів на підтримку).

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту постанови, звернення до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО обґрунтоване військовою агресією Російської Федерації щодо України, яка триває, постачанням Російською Федерацією озброєння, військової техніки та амуніції для незаконних збройних формувань.

"Станом на сьогодні спостерігається погіршення безпекової ситуації на сході України шляхом нарощування військової присутності Росії біля кордонів України і в окупованому українському Криму, а також провокації Росії на окупованій частині сходу України", - йдеться у зверненні Верховної Ради.

Як повідомлялося, в парламенті було зареєстровано проект постанови про звернення Верховної Ради до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA) №5380. Документ мали розглянути на позачерговому засіданні ВР 8 вересня. Збір підписів за проведення позачергового засідання ініціював народний депутат фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

Посол України в США Оксана Маркарова застерегла, що статус основного союзника США поза НАТО (MNNA) підходить для країн, які не планують або не можуть вступати в Північноатлантичний Альянс, а Україна визначилася, що її мета - членство в НАТО.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна буде основним союзником США в НАТО, а не поза НАТО, а ідея звернення до США по статус основного союзника поза Альянсом не несе жодної "доданої вартості" для безпеки України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА