16:23 08.09.2021

У матеріалі CNN про "вагнерівців" варто звертати увагу не на зміст, а на оперативну реакцію ФСБ - радник голови ОП

3 хв читати
У матеріалі CNN про "вагнерівців" варто звертати увагу не на зміст, а на оперативну реакцію ФСБ - радник голови ОП

У матеріалі американського телеканалу CNN, де йдеться про нібито допомогу Центрального розвідувального управління США Україні в частині організації операції із затримання "вагнерівців", яка провалилася в серпні минулого року, варто звертати увагу не на зміст, а на оперативну реакцію представників ФСБ РФ, вважає радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Не минуло й декількох годин, як уже й офіційний представник ФСБ похвалив CNN за цей матеріал... За такого змісту матеріалу... (використання анонімних джерел - ІФ) варто звернути увагу не так на те, що саме оприлюднено, як на синхронність із заявою представника ФСБ. Це ж фактично сигнал для всієї російської системи пропаганди, що і як потрібно відпрацьовувати", - заявив Подоляк у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він також зазначив, що "це сталося напередодні запланованої зустрічі Лукашенка з президентом Росії". "Ситуація говорить сама за себе", - додав Подоляк.

Крім того, за словами радника голови Офісу президента, "в оприлюдненому CNN матеріалі не з'явилося і не додалося жодної нової інформації з моменту виходу першого матеріалу про "вагнерівців" у російському виданні "Комсомольская правда" 6 серпня 2020 року".

Як повідомлялося, 8 вересня на американському телеканалі CNN було оприлюднено матеріал про нібито допомогу ЦРУ США Україні в частині організації операції із затримання 33 бойовиків ПВК "Вагнера". За їхніми даними, українська сторона отримала від США готівку, технічну допомогу та консультації ЦРУ під час організації операції.

При цьому високопоставлений американський чиновник заявив CNN, що ці твердження "хибні".

29 липня 2020 року поблизу Мінська було затримано 33 членів ПВК "Вагнера".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської приватної військової компанії "Вагнера", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

"Усім 28 особам, серед яких дев'ятеро громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера": вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та голові Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

У червні 2021 року президент України Володимир Зеленський заперечив причетність голови Офісу президента Андрія Єрмака до зриву так званої операції із захоплення "вагнерівців", назвавши ідею такої операції "ідеєю інших країн".

Він зазначив, що востаннє спілкувався з Олександром Лукашенком, обговорюючи питання затриманих "вагнерівців". "Коли "вагнерівці" були на території Білорусі, я зателефонував Олександру Григоровичу, попередив його, сказав, що ми готові передати повну інформацію про цих людей", - сказав президент.

Глава держави додав, що Лукашенко сказав йому, що "не підведе" і "розбереться". "Я був упевнений, що він передасть нам цих убивць. Але потім сталося те, що сталося, і це була остання наша розмова", - зазначив Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА