19:44 08.09.2021

Законопроект про обмеження використання одноразового пластику Мінекології має намір внести до ВР у жовтні

2 хв читати
Законопроект про обмеження використання одноразового пластику Мінекології має намір внести до ВР у жовтні

Законопроект про обмеження використання одноразової продукції з пластику може бути зареєстрований у Верховній Раді в жовтні, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

За його словами, законопроект передбачає через рік після його ухвалення заборону на виробництво, імпорт та продаж в Україні низки одноразових пластикових товарів, які пропонується замінити на аналогічні з альтернативних нешкідливих матеріалів, зокрема кукурудзяного крохмалю.

"Із таких матеріалів, практично не змінюючи технологію, можна робити таку саму продукцію, як із пластика. Великих проблем для переобладнання виробництва не буде. Ми постійно в контакті з бізнесом та виробниками, і більшість підтверджують, що суттєвих трансформацій не знадобиться. (...) Ми дійшли висновку, що це недорого, 10-15% капіталовкладень", - розповів міністр під час прес-сніданку в Києві у середу.

Законопроект пропонує обмежити використання пластикового одноразового посуду, столових приладів, соломинок, контейнерів для продуктів, кришок ємностей для напоїв, гігієнічних ватних паличок, пластикових основ-тримачів для повітряних кульок та іншої продукції з полістиролу та оксо-біорозкладаного пластику.

Крім того, передбачається спецмаркування товарів, які не потрапляють під обмеження (вологі серветки, засоби жіночої гігієни, підгузки, сигарети з фільтрами).

Водночас виробники таких товарів підлягають розширеній відповідальності, зокрема будуть зобов'язані переробляти певну частку виробленого пластику.

"Щодо відповідальності дискусія ще триває, хоча законопроект вже готовий до реєстрації. Тут складне питання, тому що надмірна відповідальність пов'язана з корупційними ризиками. На сьогодні пропонуються такі цифри: первинний штраф за надання забороненої продукції на ринку - від 18 тис. грн до 51 тис. грн, повторне порушення протягом одного року - від 85 тис. грн до 175 тис. грн", - розповів Абрамовський.

Водночас міністр відзначив нестачу статистичної інформації про виробництво пластикової продукції в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА