07:00 09.09.2021

9 вересня: Яке сьогодні свято

5 хв читати
9 вересня: Яке сьогодні свято

9 вересня вручають Шнобелівську премію, у світі відзначають День краси, а у православних вшановують преподобного Пимена Великого. Є й інші свята, є прикмети цього дня, є речі, які робити заборонено.

Всесвітній день краси

9 вересня - Всесвітній день краси, свято, встановлене Міжнародним комітетом естетики і косметології CIDESCO у 1995 році.

Міжнародний комітет естетики і косметології CIDESCO вважається головною міжнародною Асоціацією терапії краси у світі, заснований у Брюсселі в 1946 році.

Перший в історії конкурс краси відбувся у Бельгії у вересні 1888 року, а перший конкурс краси "Міс Світу" - в Лондоні у квітні 1951 року. Крім конкурсів краси цього дня також проводять акції, фестивалі, в яких беруть участь люди із зовнішністю, що не відповідає модельним стандартам або є своєрідною. Професійне свято відзначають косметологи, виробники і продавці косметики, пластичні хірурги, працівники модельного бізнесу і всі фахівці індустрії краси.

День графічного дизайнера

Також в Україні 9 вересня відзначають День дизайнера-графіка. Сфера діяльності графічних дизайнерів досить вузька. Вони не опікуються архітектурним або текстильним дизайном. Їх напрям - журнальні і книжкові сторінки, колажі, сторінки сайтів, рекламні модулі. Ця цікава робота досить затребувана в сучасному світі, і тому в будь-якій великій і не дуже компанії, можна зустріти як мінімум одного дизайнера-графіка.

День тестувальника

Неофіційне свято - День тестувальника - відзначається сьогодні, оскільки 9 вересня 1947 року вчені Гарвардського університету, які тестували обчислювальну машину Mark II Aiken Relay Calculator, знайшли метелика, що застряг між контактами електромеханічного реле.

Виконана робота вимагала опису, і слово було знайдено - debugging (дебаггінг, дослівно: позбавлення від комахи) - так і нині називається процес виявлення і усунення багів (bugs) - причин збою роботи комп'ютера. А саме слово - похідна від англійського слова test - перевірка, випробування.

Таким чином, тестувальник програмного забезпечення (ПЗ) - фахівець, який проводить тестування ПЗ, з метою забезпечення і контролю якості програмного продукту або інформаційної системи.

Шнобелівська премія

Щоосені світ вшановує не лише нобелівських лауреатів, а й людей, яким вручається так звана Шнобелівська премія - пародія на престижну міжнародну нагороду, що присуджується видатним вченим.

У 2021 році в зв'язку з пандемією коронавірусу церемонію, як і минулого року, вирішено провести в онлайн-форматі.

Шнобелівська премія - її називають ще ігнобелівською (англійське слово ignoble перекладається як "ганебний") і антинобелівською - заснована в 1991 році. Її ідейним натхненником став гумористичний журнал "Аннали неймовірних досліджень" на чолі зі його засновником Марком Абрахамсом.

Щороку володарями цієї премії стають десять людей - "за досягнення, які змушують спочатку засміятись, а потім замислитися". Тобто премією нагороджують за незвичайні і дотепні дослідження, щоб привернути увагу і інтерес людей до науки, медицини і технологій. Втім, первісне формулювання звучало трохи інакше: "за досягнення, які неможливо відтворити - або немає сенсу це робити". За винятком трьох премій, присуджених у перший рік, Шнобелівська премія вручається за реальні праці. Кандидатів на здобуття премії може висувати будь-який охочий, допускається і самовисування.

Нагороду "шнобелівським" лауреатам вручають їх "нобелівські" колеги, надягають з цієї нагоди бутафорські окуляри, накладні носи і фески. До 2006 року під час церемонії вручення у величному лекційному залі місткістю понад тисячу осіб літали паперові літачки. Пізніше їх заборонили - з міркувань пожежної безпеки.

Оригінальна і сама нагорода: на додаток до сертифіката, що засвідчує отримання премії і підписаного трьома лауреатами Нобелівської премії, переможцям вручають медалі з фольги або щелепи, що клацають, на підставці.

У 2020 році премію за досягнення в медичній освіті дали загону державних лідерів: Жаіру Болсонару (Бразилія), Нарендрі Моді (Індія), Володимиру Путіну (Росія), Дональду Трампу (США), Борису Джонсону (Велика Британія), Олександру Лукашенку (Білорусь), Андресу Мануелю Лопесу Обрадору (Мексика), Реджепу Таїпу Ердогану (Туреччина) і Гурбангули Бердимухамедову (Туркменія). На думку Шнобелівського комітету, всі вони на прикладі епідемії COVID-19 продемонстрували світові, що політичні рішення впливають на життя (і смерть) людей швидше, ніж науковці та лікарі.

День пам'яті преподобного Пимена Великого

Преподобний Пімен Великий народився близько 340 року в Єгипті. Юнаком він дав обітницю мовчання і зречення від світу, пішов у пустельний скит неподалік від Діокла. До нього приєдналися його брати: старший Анувій і молодший, ім'я якого не збереглося.

Святий Пімен проводив дні і роки у працях і молитвах, був зразком чесноти.

Пост Гедалії

Пост Гедалії - день жалоби і посту, що відзначається 3 тішрея за єврейським календарем, наступного дня після Рош га-Шана. Якщо цей день випадає на суботу, пост зсувається на неділю. Піст триває від сходу сонця до появи перших зірок, у цей час нічого не їдять і не п'ють.

Іменини: Олександр, Анфіса, Володимир, Дмитро, Іван, Михайло, Степан.

Традиції:

9 вересня за народним календарем - Анфіса Горобинниця. Вважалося, що цього дня потрібно зібрати стиглі грона горобини і підвісити їх під стелею. Це повинно залучити вдачу в наступному році.

Горобина, за повір'ям, - потужний оберіг від нечистої сили, тому вона повинна обов'язково бути присутньою в будинку.

Прикмети:

Грім гремить- осінь буде теплою.

Багато жолудів - зима буде суворою.

Великий врожай горобини - осінь буде дощовою.

У цей день:

1776 - Затверджено нову назву Об'єднаних колоній Америки - Сполучені Штати Америки.

1886 - У столиці Швейцарії Берні підписана Конвенція про охорону літературних і художніх творів - перша міжнародна угода в галузі авторського права.

1913 - Російський військовий льотчик Петро Нестеров уперше виконав фігуру складного пілотажу "мертва петля".

1926 - Заснована американська телекомпанія NBC.

1932 - Іспанський уряд надав автономію Каталонії.

1944 - СРСР і Польща уклали договір про відселення лемків зі Східної Польщі.

1945 - Закінчення Японсько-китайської війни (1937-1945).

1956 - Елвіс Преслі вперше з'явився на національному телебаченні.

1961 - У Києві відбувся перший виступ Українського державного балету на льоду.

1965 – Рок-гурт "Роллінг Стоунз" учетверте посів першу сходинку британського хіт-параду з піснею Satisfaction.

1969 - У Канаді набув чинності Мовний Акт, який проголошував англійську та французьку мови офіційними на всій території країни.

2001 - О 1:46:40 за Гринвічем годинник відрахував мільярдну секунду ери UNIX, яка почалася опівночі 1 січня 1970 року - саме від цього моменту Unix-системи відраховують "внутрішній" час.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА