21:04 08.09.2021

Поштові та логістичні оператори проти впровадження в Україні норми про збір персональних даних про отримувачів

4 хв читати
Поштові та логістичні оператори проти впровадження в Україні норми про збір персональних даних про отримувачів

Верховна Рада на засіданні 9 вересня планує розглянути пов'язані законопроекти №4279/4278 від 28 жовтня 2020 року, що передбачають впровадження зобов'язань для операторів поштового зв'язку та логістичної доставки зі збору копій паспортів та ідентифікаційних кодів отримувачів посилок.

АТ "Укрпошта", DHL Express Ukraine і Nova Poshta Global виступили проти такої ініціативи.

"Вимога всім операторам міжнародної доставки запитувати у отримувача номер паспорта або ідентифікаційного коду щоразу під час вручення посилки, щоб потім передавати цю інформацію до митниці, не вирішить завдання боротьби з контрабандою. У вантажоперевезеннях всіх типів товарів до України на міжнародні відправлення поштових операторів та експрес-операторів (замовлення фіз. осіб) за вагою припадає лише приблизно 2%. Ці посилки оглядають через рентгени на митниці, і кількість затриманих посилок дуже маленька. Приблизно 98% - це не посилковий формат. Саме там зосереджені контрабандні перевезення", - заявили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі "Укрпошти".

У разі, якщо ця норма буде ухвалена, на думку державного поштового оператора, постраждають насамперед клієнти - українці, які замовляють на міжнародних онлайн-майданчиках товари в особистих цілях.

"Вони не зможуть отримувати посилки через абонентські скриньки в своїх будинках або поштомати. У відділеннях збільшаться черги, тому що збільшиться час видачі конкретного замовлення. Фактично система доставки буде паралізована у всій країні у всіх операторів доставки і пошти, й експрес-вантажів", - зазначили в "Укрпошті".

Крім того, на думку "Укрпошти", будь-яка така жорсткість призведе до того, що Україна перестане бути привабливим ринком для міжнародних e-commerce компаній.

"Найцікавіше, що національні оператори поштового зв'язку світового та європейського співтовариств не практикують внесення такої інформації (паспорт/ІПН), оскільки це є суттєвим порушенням прав громадян. Лише країни Євразійського Союзу (РФ, Казахстан, Республіка Білорусь) впровадили таку практику. Зважаючи на проєвропейський курс розвитку України, було б доцільно використовувати досвід цивілізованих країн у питаннях пересилання та вручення міжнародних поштових та експрес-відправлень", - заявили в державному поштовому операторі.

Представники поштово-логістичного ринку наголошують, що законопроекти №4279/4278, до появи цієї правки, вважалися дуже просунутими, оскільки передбачали перехід на сучасні технології митного оформлення посилок.

Однак, на думку ринку, ця правка повертає Україну в ситуацію суворого контролю і фактично "ставить хрест" на прискоренні доставки.

"Ті, хто придумували цю норму, банально не розуміють як працює міжнародна експрес-доставка та індустрія e-commerce. Коли ви купуєте товар на AliExpress або Amazon, у вас не запитують скан паспорта або ідентифікаційний код, тому що це незаконно. До того ж, наразі жодна логістична компанія в Україні не готова ні до збору, ні до верифікації таких даних. Це неможливо зробити ні технічно, ні фізично", - заявив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" директор Nova Poshta Global Юрій Беневітський.

На його думку, впровадження цієї норми зупинить індустрію міжнародної експрес-доставки в Україні та створить колапс у галузі.

"Дуже швидко накопичиться критична кількість вантажів, яку ми просто не зможемо обробити та видати клієнтам. Ця норма просто відбирає можливість в українців купувати на міжнародних e-commerce майданчиках", - наголосив він.

У свою чергу генеральний директор DHL Express в Україні Вадим Сидорук наголосив, що наразі у компанії DHL немає кодів ІПН у товаросупровідних документах.

"Весь вантаж, починаючи з нуля, нам доведеться розміщувати на митний склад, зв'язуватися з кожним отримувачем і просити надіслати нам його код ІПН. Це призведе до дуже великої затримки в оформленні, збільшення термінів доставки вантажів нашим клієнтам, необхідності збільшувати розміри митних складів та суттєвого набору додаткового персоналу", - заявив він агентству "Інтерфакс-Україна".

У супровідній записці до законопроекту №4279 від 28 жовтня 2020 року, текст якого 7 вересня був затверджений комітетом Верховної Ради з питань фінансів і 9 вересня буде винесений до залу парламенту, зазначається, що метою законопроекту є вдосконалення, прискорення та підвищення ефективності здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, які пересилаються в міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Документ також має створити умови для здешевлення та полегшення адміністрування й обліку товарів, що переміщуються у відправленнях, шляхом впровадження електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень, які подаватимуть оператори поштового зв'язку та експрес-перевізники для декларування переміщуваних ними товарів.

Крім того, законопроект передбачає забезпечення можливості використання митними органами інформаційних та ІТ-систем і застосування системи управління ризиками під час здійснення митного контролю таких товарів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА