07:19 09.09.2021

США не вважають талібів шанованими членами світової спільноти

3 хв читати
США не вважають талібів шанованими членами світової спільноти

Вашингтон не вважає, що рух "Талібан", який взяв в Афганістані владу, заслуговує на повагу світової спільноти, заявила в середу прес-секретар Білого дому Дженніфер Псакі.

"Ніхто в цій адміністрації, ні президент, ні хто-небудь з команди національної безпеки, не вважає, що "Талібан" - шановні, цінні члени світової спільноти", - повідомила Псакі на брифінгу.

За її словами, адміністрація США ніколи і не розглядала цього питання.

"Вони жодним чином цього не заслужили", - додала прес-секретар Білого дому.

Псакі зазначила, що новий уряд Афганістану - це тимчасовий Кабінет міністрів, до якого увійшли колишні і нинішні бойовики "Талібану".

"Ми цього не схвалювали, ми не заявляли, що збираємося його (цей уряд) визнавати", - уточнила Псакі.

При цьому вона наголосила, що США доводиться взаємодіяти з талібами, які контролюють Афганістан, насамперед для того, щоб повернути звідти своїх громадян. Псакі додала, що Вашингтон буде стежити за діями талібів у майбутньому, перш ніж ухвалювати щодо них будь-які рішення.

У держдепартаменті США раніше заявили, що у Вашингтоні мають намір дати оцінку новому уряду Афганістану, сформованому рухом "Талібан", базуючись не на його обіцянках, а на діях.

"Ми розуміємо, що таліби представили тимчасовий кабінет міністрів. Проте, ми будемо судити про" Талібан "за його діями, а не за словами. Ми ясно зазначили, (...) що афганський народ заслуговує інклюзивного уряду", - йдеться в заяві держдепу.

У ньому наголошується, що уряд "складається виключно з осіб, які є членами руху "Талібан" або їх близькими соратниками, в ньому немає жодної жінки". Крім того, як повідомив держдеп, в США "також стурбовані зв'язками і послужним списком деяких із цих осіб".

У заяві йдеться, що США будуть домагатися від талібів виконання зобов'язань щодо гарантування безпечного виїзду з країни іноземних громадян і афганців.

В ЄС також заявили, що проголошений рухом "Талібан" уряд не відповідає критеріям інклюзивності і не представляє всі етнічні і релігійні верстви населення Афганістану. Так, в ЄС зазначили, що таліби протягом декількох останніх тижнів обіцяли, що сформований ними уряд буде інклюзивним, і ЄС сподівався, що це відповідатиме дійсності.

Міністр закордонних справ Пакистану Шах Мехмуд Куреши зі свого боку заявив, що країна співпрацюватиме з новою владою Афганістану, якщо їх буде підтримувати афганський народ.

"Пакистан вважає, що афганці самі повинні вирішувати своє майбутнє. Ми будемо співпрацювати з урядом, у якого буде підтримка народу", - заявив Куреші.

Незважаючи на те, що більшість країн поки не поспішають визнавати новий уряд Афганістану, влада Китаю тим часом уже заявила, що готова будувати дружні відносини з "Талібаном", який взяв владу в країні. Минулого тижня представник руху розповів, що Пекін пообіцяв Афганістану збільшену гуманітарну допомогу, а також допомогу в боротьбі з пандемією COVID-19.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА