12:52 09.09.2021

СБУ фіксує масову паспортизацію Росією жителів ОРДЛО напередодні виборів до Держдуми

2 хв читати
СБУ фіксує масову паспортизацію Росією жителів ОРДЛО напередодні виборів до Держдуми

Служба безпеки України зафіксувала масову незаконну видачу паспортів Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України.

"Цей процес так звана влада самопроголошених республік організувала, щоб забезпечити участь українців у вересневих виборах до російської Держдуми. Організатори діють із порушеннями норм міжнародного законодавства та позбавляють "нових" громадян соціальних гарантій", - повідомляє прес-центр СБУ.

За інформацією українських спецслужб, примусове набуття російського громадянства відбувається прискореними темпами з червня 2021 року за прямими вказівками з РФ.

Водночас у виданих жителям ОРДЛО російських паспортах проставляють коди неіснуючого підрозділу Міграційної служби Ростовської області. Крім того, в документі не зазначають прописку. Отже, видані документи не дають права на соціальні та пенсійні виплати від Росії і не роблять їхніх власників повноправними громадянами РФ.

Співробітники СБУ встановили, що організатори планують забезпечити високу явку жителів ОРДЛО на вибори за допомогою двох механізмів: за сприяння провладної партії "Единая Россия" організовують виїзд людей на голосування до прикордонних міст Ростовської області РФ, а також забезпечують можливість незаконного "електронного голосування", зокрема і на окупованих територіях України.

Жителів тимчасово окупованих територій зобов'язують реєструвати на свої персональні дані електронну пошту для того, щоб узяти участь в онлайн-голосуванні.

Більшість із "паспортизованих" людей, за задумом кураторів, мають віддати голоси "Единой России". Організатори розробили комплекс заходів, щоб агітувати за провладну партію: у ОРДЛО відкрито численні "пункти запису" до "ЕР", організатори "виборів" отримали так звані темники з технологіями агітації за партію російської влади, а також працюють "інфоцентри" для громадян, які курирує керівництво з "Единой России".

СБУ продовжує фіксувати незаконні дії окупаційної влади в ОРДЛО з видачі паспортів під час підготовки до виборів до Держудми РФ. Усі незаконні дії документуються в межах відкритих кримінальних проваджень. Отримані матеріали будуть передані до відповідних міжнародних інстанцій.

У СБУ нагадали, що в 2020 році на засіданні Постійної ради ОБСЄ делегація Євросоюзу заявила, що спрощена процедура надання Росією громадянства значній кількості жителів Донецької та Луганської областей є посяганням на суверенітет України і суперечить духу та цілям Мінських домовленостей. Євросоюз не визнає таких паспортів і закликав інших учасників ОБСЄ не визнавати цих документів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА