20:08 09.09.2021

ТСК із розслідування протиправних дій представників державної влади проти суверенітету України оприлюднить у п'ятницю результати у справі "вагнерівців"

3 хв читати
ТСК із розслідування протиправних дій представників державної влади проти суверенітету України оприлюднить у п'ятницю результати у справі "вагнерівців"

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб проти суверенітету України в п'ятницю оприлюднить результати розслідування у справі "вагнерівців", повідомила її голова, заступник голови парламентського комітету з нацбезпеки Мар'яна Безугла.

"Завтра ми оприлюднимо результати роботи, інформацію про кейс вагнерівців у максимальному обсязі... і переходимо до наступних питань роботи ТСК: переговори Медведчука та інших з росіянами, Іловайськ, Дебальцеве, Мінські домовленості", - написала Безугла в Facebook у четвер.

Народний депутат повідомила, що ТСК питання у справі "вагнерівців" розгляне в закритому режимі, потім повідомить результати розслідування журналістам, а потім продовжить своє засідання у відкритому режимі.

Як повідомлялося 29 липня 2020 року поблизу Мінська було затримано 33 членів ПВК "Вагнера".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської приватної військової компанії "Вагнера", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

"Усім 28 особам, серед яких дев'ятеро громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера": вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та голові Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

У червні 2021 року президент України Володимир Зеленський заперечив причетність голови Офісу президента Андрія Єрмака до зриву так званої операції із захоплення "вагнерівців", назвавши ідею такої операції "ідеєю інших країн".

Він зазначив, що востаннє спілкувався з Олександром Лукашенком, обговорюючи питання затриманих "вагнерівців". "Коли "вагнерівці" були на території Білорусі, я зателефонував Олександру Григоровичу, попередив його, сказав, що ми готові передати повну інформацію про цих людей", - сказав президент.

Глава держави додав, що Лукашенко сказав йому, що "не підведе" і "розбереться". "Я був упевнений, що він передасть нам цих убивць. Але потім сталося те, що сталося, і це була остання наша розмова", - зазначив Зеленський.

8 вересня 2021 року на американському телеканалі CNN було оприлюднено матеріал про нібито допомогу ЦРУ США Україні в частині організації операції із затримання 33 бойовиків ПВК "Вагнер". За їхніми даними, українська сторона отримала від США готівку, технічну допомогу та консультації ЦРУ під час організації операції.

При цьому високопоставлений американський чиновник заявив CNN, що ці твердження "помилкові".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА