07:00 10.09.2021

10 вересня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
10 вересня: Яке сьогодні свято

10 вересня - Всесвітній день запобігання самогубствам, у Китаї відзначають День вчителя, а у православних - святкування на честь обретіння мощей преподобного Іова Почаївського.

Всесвітній день запобігання самогубствам

У зв'язку з величезною кількістю самогубств Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), спільно з Міжнародною асоціацією щодо запобігання самогубств, щорічно проводить Всесвітній день запобігання самогубствам.

Глибока депресія, проблеми, безліч факторів, що негативно впливають на поведінку і здоров'я людини, можуть призвести до тяжкого злочину - злочину проти власного життя. За даними ВООЗ, загальна кількість смертей від суїциду наближається до мільйона на рік.

Тому Міжнародна асоціація запобігання самогубств у співпраці з ВООЗ закликають громадськість і владу проводити цього дня заходи і акції зі зміцнення почуття відповідальності за порятунок життя людей, які можуть бути втрачені в результаті суїциду.

У Китаї з 1985 року відзначають День вчителя. Основною метою появи в календарі цієї дати було бажання влади підвищити престиж інтелектуальної праці, втрачений у роки культурної революції.

Сучасна система освіти в Китаї вибудувана за європейським зразком. Обов'язкова шкільна освіта починається з шестирічного віку і триває дев'ять років. Шість із них займає навчання в початковій школі, три роки - перший ступінь середньої освіти. Після цього всі охочі вступити до вузу повинні відучитися ще три роки у так званій «вищій школі», пройшовши останній щабель середньої освіти. У тих районах, де такої можливості немає, діти, закінчивши початкову школу, можуть без прийомних іспитів вступити в середні школи інших районів.

Окреме місце у системі середньої освіти Китаю займають міжнародні школи, в яких великий відсоток іноземних учнів. Освіта там ведеться відразу декількома мовами.

У День вчителя в Китаї учні, як і в усьому світі, дарують своїм наставникам на знак поваги подарунки, листівки і квіти.

Іменини: Олександр, Олексій, Анатолій, Ганна, Арсеній, Денис, Микола, Павло, Сергій, Степан.

Прикмети:

На деревах з'явилося жовте листя - до ранньої осені;

Вологе літо і тепла осінь - до довгої зими;

Якщо бур'яни дуже високо ростуть, то буде багато снігу;

Цей день:

1835 - Відкрито першу залізницю в Німеччині протяжністю 10 км між Нюрнбергом і Фюртом;

1894 - У Лондоні оштрафовано першого водія за водіння автомобіля у нетверезому стані - таксиста Джорджа Сміта. Не впоравшись із керуванням, він в'їхав точно у двері будинку. Штраф склав 1 фунт стерлінгів;

1939 - Канада оголосила війну Німеччині;

1941 - Група американських сенаторів обвинуватила Чарлі Чапліна у спробі втягування США у війну і англійській пропаганді у зв'язку із показом його фільму "Великий диктатор";

1942 - Нацистами знищено гетто в Давид-Городку;

1964 - Род Стюарт записав перший сингл Good Morning, Little Schoolgirl;

1988 - В Одесі почався перший конкурс комедійних фільмів "Золотий Дюк";

1996 - ООН затвердила Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА