18:36 10.09.2021

Міжнародні організації представили списки експертів для призначення до ВРП та відбіркової комісії ВККС

5 хв читати
Міжнародні організації представили списки експертів для призначення до ВРП та відбіркової комісії ВККС

Представництва міжнародних організацій і дипломатичних відомств США, Німеччини, Великої Британії та Канади в Україні сформували списки експертів для їх відбору та призначення до ради з етики при Вищій раді правосуддя та відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Як зазначено в офіційній спільній заяві представництва Європейського Союзу, посольства США, посольства Німеччини, посольства Канади, посольства Великої Британії, Офісу Ради Європи в Україні, програми розвитку ООН, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Європейського банку реконструкції і розвитку, оприлюдненій у п'ятницю, списки уже передано в. о. голови Вищої ради правосуддя України.

"Сьогодні міжнародні партнери представили виконувачу обов'язків голови Вищої ради правосуддя два спільні списки міжнародних експертів... Усі експерти мають відмінну кваліфікацію та досвід роботи старшими суддями, прокурорами чи провідними експертами з питань судової етики, відбору кандидатів на посади та протидії корупції", - йдеться в заяві.

Зазначено, номінації в цих списках відображають незмінну відданість міжнародних організацій "підтримці ключових реформ, спрямованих на зміцнення верховенства права, залучення іноземних інвестицій для бізнесу та економічного зростання і просування євроатлантичних прагнень України".

"Тимчасова, але вирішальна роль міжнародних експертів, поряд з українським суддями, у перевірці та відборі членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя має на меті відновити довіру громадськості до судових інституцій, протистояти впливу груп інтересів та перемогти судовий корпоратизм", - наголошується в заяві.

Представники міжнародних організацій нагадують, що ВККС - єдина інституція, уповноважена добирати нових суддів для заповнення вакансій у судах України, а ВРП - найвищий керівний орган у системі судоустрою України, який представляє кандидатури суддів для президентських призначень.

"Міжнародні партнери виконали свої зобов'язання згідно з відповідними положеннями закону, висунувши висококваліфікованих міжнародних експертів, які готові присвятити свій досвід і знання підтримці України та її судової системи в цій історичній реформі", - наголошується в спільній заяві.

У ній уточнюється, що до списку кандидатів на роль представників міжнародних організацій в Етичній раді ВРП увійшли колишній американський суддя, юрист та експерт з боротьби з корупцією Роберт Корді; англійський екс-суддя, фахівець у сфері конфіскації доходів, одержаних злочинним шляхом, сер Ентоні Гупер; екс-генпрокурор Естонської Республіки, експерт у сфері боротьби з корупцією та фінансовою злочинністю Лавлі Перлінг; колишній генпрокурор німецької землі Північний Рейн-Вестфалія, представник німецьких правоохоронців у ЄС та на міжнародній арені Волтер Сельтер; колишня американська суддя, екс-голова Верховного суду штату Флорида, фахівець у галузі боротьби з корупцією в судовій системі, міжнародна суддя в американсько-іранському трибуналі з претензій у Гаазі Розмарі Баркетт та екс-суддя зі Словенії, колишній міністр юстиції, президент Європейського центру вирішення спорів Алеш Залар.

Крім того, до списку кандидатів на роль представників міжнародних організацій до відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів увійшли: колишній англійський суддя, фахівець з розгляду справ, що стосуються тероризму, сер Девід Келверт-Сміт; екс-директор Комісії з питань ефективності роботи суддів штату Каліфорнія, міжнародний консультант з питань боротьби з корупцією в судовій системі, суддівської етики та дисципліни Вікторія Генлі; колишній суддя німецької землі Саксонія-Ангальт, практикуючий юрист і радник міжнародних проектів у сфері боротьби з корупцією Тілман Хоппе; екс-прокурор відділу боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах прокуратури Нідерландів, міжнародний експерт у сфері боротьби з корупцією та шахрайством, юрист Роберт Брукхейсен; колишня суддя апеляційного суддя Гватемали, спеціалістка з розгляду справ, пов'язаних із корупцією та порушеннями вимог щодо доброчесності Клаудія Ескобар; колишній голова Верховного суду американського штату Мічиган, юрист, експерт з добору суддів для федеральних судів США, колишній головний радник судового комітету Сенату США Стівен Маркмен; юрист, консультант у питаннях політики боротьби з корупцією, міжнародний експерт у проведенні судових реформ Лаура Штефан та колишній суддя федерального суду Королівської лави канадської провінції Саскачеван, юрист з досвідом роботи в приватному та публічному праві Тед Зажечни.

Після оприлюднення заяви посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас написав у Twitter, що "він дуже пишається тим списком, який сформували міжнародні організації ".

"Їхня професійна кваліфікація та історія доводять, що міжнародні партнери дуже серйозно ставляться до судової реформи в Україні та готові зробити свій внесок. Не можу дочекатися того, щоб побачити український список", - наголосив дипломат.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 8 липня застосував право вето до ухваленого наприкінці червня парламентом відповідного законопроекту №3711-д, що відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а вже 13 липня Верховна Рада повторно ухвалила закон, погодившись із пропозиціями президента.

Основна пропозиція президента до законопроекту про відновлення роботи ВККС стосувалася уточнень про ухвалення рішення конкурсною комісією з відбору її членів за участю міжнародних експертів. Відповідно до закону, рішення ухвалюватимуть чотирма голосами з шести в разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій.

Відповідно до закону, ВККС вважається повноважною у разі призначення до її складу щонайменше 11 членів, принаймні шість з яких призначено з числа суддів або суддів у відставці.

Також парламент проголосував за законопроект №5068, який вносить зміни до законів "Про регламент Верховної Ради України" та "Про вищу раду правосуддя", що стосуються створення Етичної ради, члени якої визначатимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

До першого складу Етичної ради входитимуть три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, і три особи, яких оберуть міжнародні організації, що надають Україні протягом останніх п'яти років міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та запобігання корупції відповідно до міжнародних або міждержавних угод.

Такі міжнародні та іноземні організації погоджують пропозицію спільного списку кандидатів. У подальшому до складу Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, одна людина, запропонована Радою прокурорів України, одна - за пропозицією Ради адвокатів України і ще одна - запропонована Національною академією правових наук України в особі президії.

Як випливає з карток законопроектів, президент також підписав закони про зміни до деяких законів щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя (рег. №5068) і про внесення змін до ст. 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя (рег. №5069).

Законопроект №5069 встановлює адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора ВРП щодо надання інформації або документів або надання завідомо неправдивої інформації на запит від імені ВРП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА