20:26 10.09.2021

Деталі спецзаходу із затримання "вагнерівців" могли стати відомі Росії у липні 2020 року

2 хв читати
Деталі спецзаходу із затримання "вагнерівців" могли стати відомі Росії у липні 2020 року

Деталі розвідувального спеціального заходу щодо затримання найманців ПВК "Вагнера" могли стати відомі РФ у липні 2020 року, заявила голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів держвлади та інших осіб проти суверенітету України Мар'яна Безугла.

"У липні (2020 року - ІФ)... можливо, ще на етапі збору інформації про цих людей (найманців ПВК Вагнера - ІФ), швидше за все, очевидно, деталі стали відомі Російській Федерації. Але політична ситуація в Білорусі була дуже складною, і далі події розвивалися таким чином, що фактично відбулася взаємодія між собою, якась контргра, трьох спецслужб - України, Білорусі та Російської Федерації", - сказала вона на брифінгу в п'ятницю.

Однак, за даними, які обробляє парламентська ТСК, прямої координації з цього питання у білоруських спецслужб і РФ "не передбачалось і не було".

При цьому Безугла уточнила, що основним сценарієм реалізації цього спеціального розвідувального заходу щодо "витягування" з території РФ і затримання передбачуваних бойовиків було здійснення доставки їх літаком з Москви до Стамбула. Але в зв'язку з карантинними обмеженнями пізніше було схвалено рішення про заміну рейсу на "Мінськ-Стамбул".

"Не передбачалось якоїсь примусової посадки, а основний сценарій передбачав просто перевезення і, відповідно, затримання в рамках міжнародної правового взаємодії, оскільки були дані, що серед тих 33-х осіб, які були відібрані (як члени ПВК Вагнера - ІФ) , багато брали участь у війні в Сирії, а понад 20-ти - у збройній агресії Російської Федерації в Україні", - пояснила парламентарій.

За даними ТСК, "вагнерівців" повинні були затримати після прибуття в Стамбул "через те, що такі особи проходять у різних базах даних і, відповідно, затримуються в кожній цивілізованій країні, а з огляду на їх участь у сирійській війні, в Туреччині - тим більше".

Водночас, вона зазначила, що цей спецзахід не був спільною спецоперацією з міжнародними партнерами України або ж спецслужбами інших країн.

Окрім того, Безугла додала, що серед додаткових сценаріїв цього розвідувального заходу ГУР Міноборони була і посадка літака, зокрема, примусова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА