21:46 10.09.2021

Нуланд: США готові і до участі в нормандському форматі, і в паралельному із ним процесі

2 хв читати
Нуланд: США готові і до участі в нормандському форматі, і в паралельному із ним процесі

США готові і до участі в нормандському форматі, і в паралельному з ним процесі, заявила заступник державного секретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд.

"Щодо переговорного формату, ви знаєте, що в адміністрації Обами я та інші брали участь у форматі, паралельному з нормандським. Німеччина і Франція були в нормандському форматі з Україною і Росією, і потім ми на підтримку цілей і прагнень говорили з Москвою і Києвом, щоб спробувати підтримати, закрити прогалини і додати нашу частку креативності. Ці зусилля не значно просунулися. Що ми сказали Україні, Росії, європейцям - це те, що ми готові повторно брати участь у будь-якому вигляді - чи то в нормандському форматі або знову в паралельній підтримці, якщо наша сторона побачить спосіб, яким ми можемо допомогти", - сказала Нуланд на конференції YES Brainstorming у Києві в п'ятницю.

Вона зазначила, що, за її даними, день тому, в четвер, відбулася зустріч радників президентів України і РФ Єрмака і Козака, а також радників президентів Франції і Німеччини.

"Вона (зустріч - ІФ) була принаймні більш позитивною в тоні. Якщо цей процес оживе і отримає якесь життя - ми готові допомогти", - зазначила вона.

Нуланд зазначила, що під час зустрічі президент США Байден запевнив президента РФ Путіна у прихильності США Україні та їх намір продовжувати підтримувати її суверенітет, потреби в безпеці і обороні.

"Я думаю, ви знаєте, наскільки президент Байден історично прихильний Україні, її суверенітету і незалежності. Тому Україна значною мірою фігурувала і на зустрічі один на один, і на більш широкій зустрічі, включно, як ми публічно заявляли, і як сказав президент, абсолютно дали зрозуміти президенту Путіну прихильність Сполучених Штатів Україні і наш намір продовжувати підтримувати її суверенітет, потреби в безпеці і обороні", - пояснила вона.

За її словами, також Байден заявив Путіну, що санкції США проти РФ залишаться чинними "поки причину, з якої вони були запроваджені, не з’ясовано".

Крім того, Нуланд звернула увагу на те, що коли президент України Володимир Зеленський відвідував США, було наголошено на важливості того, щоб Чорне море залишалося відкритим для міжнародної навігації і що свобода навігації в ньому поважається.

"Я думаю, що це місце, за яким ми дійсно повинні стежити найближчими роками, і ми повинні прискорити наші зусилля, щоб працювати разом, щоб зберегти Чорне море відкритим і вільним", - вважає заступник держсекретаря.

YES Brainstorming організовано Ялтинською європейською стратегією (YES) та Фондом Віктора Пінчука.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА