08:35 11.09.2021

Зеленський доручив уряду невідкладно реставрувати костел Св. Миколая

3 хв читати
Зеленський доручив уряду невідкладно реставрувати костел Св. Миколая

З метою підтримки і охорони культурної спадщини України президент Володимир Зеленський поставив уряду завдання забезпечити проведення реставрації в костелі Святого Миколая в Києві, який постраждав від пожежі в ніч на 4 вересня, повідомила прес-служба глави держави.

"Прошу вжити невідкладних заходів щодо забезпечення проведення реставраційних робіт у пам’ятці архітектури національного значення – костелі Святого Миколая, що постраждав від пожежі, і встановлення там нового органа", - йдеться в листі глави держави на ім'я прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Зеленський наголосив на необхідності до кінця зазначених робіт організувати концертну діяльність творчих колективів та окремих виконавців Національного будинку органної та камерної музики на інших сценічних майданчиках для недопущення знищення відомого національного закладу культури.

Глава держави також звернув увагу глави уряду на необхідність активізувати реалізацію проекту "Будинок музики" - відповідно до Указу президента від 18 серпня 2020 №329 "Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій і туризму".

Про результати проведених робіт Шмигаль повинен інформувати Зеленського щомісяця.

В Офісі президента нагадали, що згідно з попередньою інформацією ДСНС, пожежа в костелі сталася через коротке замикання в органі під час репетиції артистів Національного будинку органної та камерної музики України, що розташовувався в цій будівлі. Вогонь охопив 80 кв. м і пошкодив внутрішнє оздоблення історичної будівлі та унікальний орган. Перекриття костелу не постраждали. Загиблих і травмованих не було.

Як повідомлялося, 18 серпня 2020 року президент України видав указ про реалізацію проекту "Будинок музики" і вирішення питання його розміщення. 16 вересня 2020 року Кабінет міністрів України доручив Міністерству культури і інформаційної політики забезпечити до кінця 2023 року реалізацію Будинку музики, переміщенні туди ДП "Національний будинок органної та камерної музики України", а також передачу в постійне безоплатне користування релігійній громаді будівлі костелу св. Миколи.

Міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомляв, що на відновлення храму, за попередніми оцінками, знадобиться на менше 75 млн грн. За його словами, кошти, які перераховують представники бізнесу, підуть саме на протиаварійні роботи. Передбачається, що вони розпочнуться в середині жовтня.

Увечері 3 вересня мер української столиці Віталій Кличко написав у Telegram-каналі, що в центрі Києва загорівся костел Святого Миколая. Займання сталося між першим і другим поверхами і швидко поширилося на покрівлю будівлі. Як заявили в Мінкульті, будівля сильно не постраждала.

Пізно ввечері цього дня пожежу погасили, ніхто з людей не постраждав.

Пізніше Ткаченко повідомив, що вогонь знищив унікальний орган, який розміщувався в будівлі.

7 вересня Київсько-Житомирська дієцезія Римсько-католицької церкви в Україні закликала негайно передати постраждалий унаслідок пожежі костел Святого Миколая на вул. Великій Васильківській, 75 в Києві в управління релігійної громади.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА