09:04 11.09.2021

Венедіктова: Для родичів потерпілих у збитому рейсі МН17 важливо встановити винних, а не вироки і компенсація

3 хв читати
Венедіктова: Для родичів потерпілих у збитому рейсі МН17 важливо встановити винних, а не вироки і компенсація

Загальна мета роботи спільної слідчої групи і суду в Нідерландах - встановлення винних у справі про збитий в небі над Донбасом рейс МН17 "Малазійських авіаліній", зазначає генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

У п'ятницю ввечері в ефірі програми "Свобода слова" Савіка Шустера", відповідаючи на питання про те, чи є шанс дізнатися правду щодо обставин збиття літака, генпрокурор сказала: "Не тільки є шанс. Ми над цим працюємо, п'ять спільних слідчих груп під керівництвом Нідерландів - 7 років".

Генпрокурор продовжила: "Я спостерігала вчора за судом (судовим засіданням у справі про збитий рейс МН17 у комплексі юстиції "Схіпгол", Нідерланди - ІФ) безпосередньо. Не те, що шанс, це наша спільна мета. Про що говорять родичі потерпілих? "Нам треба знати, хто в цьому винен". Не стоїть питання компенсації, не стоїть питання терміну вироку, - це важливо для справедливості і правосуддя. Але всім їм, усім нам треба знати відповідь - хто винен".

Венедіктова нагадала, що слідство за фактом збиття MH-17 триває. "Це складно робити. Тому що територія окупована. Але у нас є два напрями розслідування. Перше - хто був той екіпаж, який безпосередньо натискав кнопки. І другий напрям - хто давав накази на перетин машин, хто віддавав інші накази. Ми шукаємо відповіді на ці питання", - зазначила генпрокурор.

При цьому Венедіктова закликала не політизувати цю тему і зазначила, що матеріали щодо збитого літака знаходяться на розгляді не лише в суді Нідерландів, а й у міжнародних інстанціях.

"Давайте будемо всі на одному боці і дочекаємося вироків... Ми бачимо, що судовий процес йде належним чином, об'єктивно, неупереджено, і для України це -" золотий стандарт "правосуддя", - зазначила вона.

Генпрокурор розповіла, що зустрічалася з родичами потерпілих. "Для них це не просто біда і біль, для них це життя без життя", - додала Венедіктова.

Як повідомлялося, літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Дві треті пасажирів - піддані Нідерландів. Причини катастрофи розслідує Міжнародна слідча група (ССГ), до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а два роки тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53 зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: Гіркін (Стрєлков), Дубінський, Пулатов та Харченко, яких було оголошено в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві 298 пасажирів літака і його аварії.

9 березня 2020 року в Нідерландах у судовому комплексі Схіпгола поблизу Амстердама розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній". На лаві підсудних мали бути три громадянина Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов та Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов, представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна. Суд відбувався за відсутності обвинувачених.

Суд у справі про збитий МН17 буде готовий оголосити вирок у кінці 2022 року, повідомив головуючий суддя Гендрік Стейнхаус.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів на Харківщині за добу, загинули два мирні жителі

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 19 вибухів

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів двоє людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали

Росіяни обстріляли Нікопольський район, постраждалих немає

ЗС України за добу ліквідували 920 окупантів

Війська РФ за добу завдали 310 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на бахмутському напрямку відбито 33 атаки противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА