20:10 11.09.2021

Парламентська ТСК у понеділок продовжить розглядати результати розслідування у справі "вагнерівців"

3 хв читати
Парламентська ТСК у понеділок продовжить розглядати результати розслідування у справі "вагнерівців"

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб проти суверенітету України в понеділок, 13 вересня, продовжить розглядати результати розслідування у справі організації спеціального заходу щодо затримання 33-х бойовиків ПВК "Вагнер", повідомила її голова, заступник голови парламентського комітету з нацбезпеки Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу").

"Перенесли частину питань на понеділок: о 12:00 у закритому режимі заслуховуємо двох фахівців, запропонованих Романом Костенком (у п'ятницю член фракції "Голос" Роман Костенко попросив надати на ТСК слово розвідникам, які ймовірно брали участь у спецзаходах у справі "вагнерівців"- ІФ), Службі безпеки України і Офісу генерального прокурора", - написала Безугла на своїй сторінці в Facebook у суботу.

Вона також зазначила, що після цього відбудеться брифінг для представників ЗМІ, а потім ТСК продовжить свою роботу у відкритому режимі. На цій частині засідання, за словами Безуглої, комісія ознайомиться з презентацією мультимедійних матеріалів військової розвідки і дослідженнями СБУ. Крім того, члени ТСК мають намір почати розгляд питань про розслідування Іловайської трагедії і щодо переговорів народного депутата фракції "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука з росіянами.

Як повідомлялося, 10 вересня ТСК з розслідування протиправних дій представників державної влади проти суверенітету України оприлюднила частину матеріалів розслідування у справі "вагнерівців".

29 липня 2020 року поблизу Мінська були затримані 33 члени ПВК "Вагнер".

12 серпня того ж року Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської приватної військової компанії "Вагнер", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР". "Усім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Однак 14 серпня 2020 року стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

12 серпня того ж року Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської приватної військової компанії "Вагнера", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР". "Усім 28 особам, серед яких дев'ятеро громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

14 серпня 2020 року стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня 2020 року низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК Вагнера. За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

У червні 2021 року Зеленський відкинув причетність Єрмака до зриву так званої операції із захоплення "вагнерівців", назвавши ідею такої операції "ідеєю інших країн".

8 вересня 2021 року на американському телеканалі CNN було оприлюднено матеріал про нібито допомогу ЦРУ США Україні в частині організації операції із затримання 33 бойовиків ПВК Вагнера. За їхніми даними, українська сторона отримала від США готівку, технічну допомогу та консультації ЦРУ під час організації операції. При цьому високопоставлений американський чиновник заявив CNN, що ці твердження "неправдиві".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА