21:31 11.09.2021

У США вшанували пам'ять жертв терактів 11 вересня 2001 року

3 хв читати
У США вшанували пам'ять жертв терактів 11 вересня 2001 року

Пам'ятні церемонії відбулися в суботу в день 20-ї річниці терактів у США, вони пройшли в Нью-Йорку, де стояли вежі-близнюки Всесвітнього центру, біля будівлі Пентагону, а також на місці падіння літака в Шенксвіллі (штат Пенсільванія).

До 8:30 за місцевим часом (15:30 за Києвом) на місце, де стояли вежі-близнюки Всесвітнього торговельного центру, прибули президент США Джо Байден із дружиною Джилл, колишній американський президент Барак Обама з дружиною Мішель і екс-президент США Білл Клінтон з дружиною Гілларі - вони зустрілися з родичами людей, загиблих у результаті цих терактів.

Окрім них, у церемонії взяли участь колишні і нинішні представники американської влади і міської адміністрації Нью-Йорка.

На церемонії оголосили імена загиблих, крім того кілька разів оголошували хвилину мовчання: о 08:46 за місцевим часом, коли перший літак врізався в північну вежу Всесвітнього торговельного центру, о 09:09, коли була атакована південна вежа, о 09:37, коли був атакований Пентагон, о 09:59, коли рухнула північна вежа, о 10:03 у пам'ять про пасажирів захопленого лайнера, що впав поблизу міста Шенксвілл (штат Пенсільванія), і о 10:28, коли обрушилася південна вежа.

Президент США Джо Байден у зверненні до нації з нагоди 20-ї річниці терактів, сказав: "11 вересня для нас - це головний урок. Його суть полягає в тому, що в найбільш вразливі моменти (...) в битві за душу Америки єдність - наша найбільша сила".

"Єдність не означає, що ми повинні вірити в одне й те саме. Ми повинні мати фундаментальну повагу і віру один в одного і в цю націю", - додав він.

Президент ушанував пам'ять загиблих і поранених, і зазначив, що "темні сили людської природи - страх і гнів, обурення і насильство" - не змогли підірвати єдність Америки.

Джордж Буш-молодший, під час президентства якого відбулися ці теракти, в зверненні на церемонії в Шенксвіллі, звернув увагу на загрозу внутрішнього розколу в американському суспільстві: "Ми бачимо все більше свідчень того, що загроза нашій країні може виходити не тільки з-за кордону , але і від насильства, що росте всередині. Різниця в культурі між жорстокими екстремістами з-за кордону і жорстокими екстремістами в країні невелика. І наш обов'язок полягає в тому, щоб продовжувати протистояти їм".

Колишній президент США Дональд Трамп виступив із відеозверненням, в якому віддав належне тим, хто першим відповів на те, що сталося - поліцейським і рятувальникам, які, за його словами, провели неймовірну роботу. При цьому він піддав критиці нинішнє американське керівництво за безславне завершення війни в Афганістані.

"Сумно спостерігати, яким чином на минулому тижні завершилася війна, яка завдала такої шкоди нашій країні. Втрата 13 великих воїнів і поранення багатьох інших (у результаті недавніх терактів біля кабульського аеропорту) - цього не повинно було статися ніколи. Без єдиного пострілу було захоплено краще і передове військове обладнання на суму в $85 млрд", - сказав Трамп.

"Цей рік 20-річчя мав стати роком перемоги, гордості і сили, але замість цього Джо Байден і його невміла адміністрація здалися", - зазначив він.

Міністр оборони США Ллойд Остін, під час виступу в ефірі телеканалу CNN після пам'ятної церемонії біля будівлі Пентагону, сказав, що США зараз відчувають себе набагато безпечніше, ніж 20 років тому.

"Я думаю, наші можливості значно зросли порівняно з тим, якими вони були 20 років тому, я думаю, ми в більшій безпеці", - сказав він.

У ніч на неділю на місці, де стояли вежі-близнюки Всесвітнього торговельного центру, в небо піднімуться два світлових стовпи, що символізують ці вежі.

Теракти 11 вересня 2001 року - серія з чотирьох скоординованих терактів, здійснених смертниками, яким вдалося викрасти чотири авіалайнери в США. В результаті терактів загинули майже 3 тис. людей. Теракт здійснили члени організації "Аль-Каїда".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

САП передала до суду справу депутата Одарченка, підозрюваного в підкупі голови Держагентства відновлення

Україна провела черговий раунд переговорів з Іспанією щодо безпекової угоди

Міністр військового кабінету Ізраїлю закликає запроваджувати санкції проти Ірану

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА