19:38 12.09.2021

ФБР опублікувало пов'язаний із атаками 11 вересня розсекречений документ

2 хв читати
ФБР опублікувало пов'язаний із атаками 11 вересня розсекречений документ

Федеральне бюро розслідувань США в ніч на неділю опублікувало перший документ, пов'язаний із атаками 11 вересня 2001 року, згідно з указом президента США Джо Байдена, повідомляє The Hill.

"Цей матеріал публікується у відповідь на виконавчий указ, підписаний 3 вересня 2021 року, про розсекречення деяких документів, що стосуються терористичних атак 11 вересня 2001 року", - зазначено на сайті.

Документ містить звіт на 16 сторінках за квітень 2016 року. Він проливає світло на особу підданого Саудівської Аравії Омара аль-Байюмі, який на момент здійснення терактів був держслужбовцем королівства, проживав у США і мав контакти з саудівськими дипломатами. Аль-Байюмі підозрювали в наданні допомоги двом із 19 терористів, які здійснили теракт.

У розсекреченому і опублікованому документі містяться витяги з інтерв'ю з людиною, яка контактувала з аль-Байюмі. Ім'я цієї людини не повідомляється. У розсекреченому звіті також йдеться, що допитаний контактував із співробітниками консульства Саудівської Аравії в Лос-Анджелесі і запитував американське громадянство.

Відомо, що аль-Байюмі контактував з бойовиками Навафом аль-Хазмі і Халідом аль-Міхдаром, які прибули в США у 2000 році. Аль-Байюмі допоміг учасникам терактів 11 вересня знайти і орендувати квартиру в США, перекладав для них з англійської та допомагав у оформленні документів. Про це він повідомив самостійно під час надання свідчень відомствам Мін'юсту. Він заявив, що вперше зустрів цих двох осіб у ресторані в Лос-Анджелесі, подружився з ними і допоміг співвітчизникам з доброти. Однак незадовго до терактів 11 вересня аль-Байюмі покинув США. ФБР також підозрювало його в тому, що він був співробітником саудівської розвідки.

У документі також згадується Фахад аль-Тумайрі, він був співробітником посольства Саудівської Аравії у США. У документі йдеться, що, згідно зі словами джерела, у нього були вкрай екстремістські релігійні переконання, яких він не приховував. Він також залишив США напередодні терактів.

Президент США Байден на початку вересня підписав указ, яким зобов'язав міністерство юстиції і пов'язаним із ним відомствам, оприлюднити деякі документи, пов'язані з атаками 11 вересня.

Американська громадськість наполегливо вимагала публікації засекречених документів, пов'язаних із терактами. Родичі загиблих вважають, що уряд Саудівської Аравії мав відношення до організації терактів, і що в ФБР могли спробувати це приховати. В Ер-Ріяді заперечують ці обвинувачення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА