08:01 13.09.2021

У Відні відбудеться зустріч Ради керівників МАГАТЕ

3 хв читати
У Відні відбудеться зустріч Ради керівників МАГАТЕ

Зустріч Ради керівників МАГАТЕ відкривається в понеділок у Відні, не виключено, що на ній може бути схвалена резолюція щодо іранської ядерної програми.

Низку кроків перед початком зустрічі зробив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Зокрема, у неділю він відвідав Іран, де провів переговори з главою Іранського агентства з ядерної енергії Мохамадом Есламі.

За підсумками зустрічі сторони випустили спільну заяву, в якій йдеться, що тепер "інспекторам МАГАТЕ дозволено обслуговувати ідентифіковане обладнання (камери - ІФ) і замінювати носії, які будуть зберігатися під спільними печатками МАГАТЕ і ОАЕІ". Спосіб і терміни будуть узгоджуються сторонами.

З 22 травня Іран позбавив МАГАТЕ доступу до даних, зібраних камерами всередині ядерних об'єктів, і погрожував видалити відеозаписи за останні три місяці, і ця проблема вважається однією з ключових, де довгий час не спостерігалося прогресу.

Також Гроссі і Есламі за підсумками зустрічі в Тегерані "наголосили на необхідності вирішення питань у конструктивній атмосфері і виключно з технічних підходом" і "підтвердили дух співпраці".

"У рамках чинного співробітництва сторони вирішили підтримувати взаємодію і зустрічі на відповідних рівнях. З цією метою віце-президент і глава ОАЕІ Есламі зустрінеться з генеральним директором МАГАТЕ Гроссі на полях майбутньої генеральної конференції, а генеральний директор МАГАТЕ Гроссі також відвідає Тегеран у найближчому майбутньому для проведення консультацій на високому рівні з урядом країни", - наголошується в заяві.

В ході прес-конференції у Відні після повернення з поїздки Гроссі зазначив, що він передав Раді керівників нові дані щодо ситуації за підсумками візиту і переговорів, однак чи буде в підсумку схвалено резолюцію щодо ядерної програми Ірану, вирішуватиме не він.

"Я не приймаю рішення, які можуть прийняти держави в Раді керівників... Я представив додаткові дані Раді керівників про те, чого ми досягли", - заявив він, відповідаючи на питання журналіста.

Однак невирішеною проблемою залишається те, що досі Тегеран не дав пояснень за фактами виявлення слідів урану на старих незадекларованих об'єктах. Крім того, не дали результатів і заклики до Тегерана повернутися до дотримання норм СВПД, які звучали останнім часом, як від представників ЄС, так і з Вашингтона.

Тим часом, газета The Wall Street Journal повідомила в суботу, що США і "Євротрійка" (Велика Британія, Німеччина і Франція), можливо, відкладуть обговорення заходів щодо Ірану на нинішній зустрічі Ради керівників МАГАТЕ.

У 2015 році Іран і країни "шістки" - п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина - уклали ядерну угоду - спільний всеосяжний план дій щодо іранської ядерної програми (СВПД), згідно з яким республіка повинна допускати на свої ядерні об'єкти інспекторів МАГАТЕ в обмін на покрокове зняття санкцій. Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вийшов з СВПД і відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов угоди.

Наприкінці лютого 2021 року Іран обмежив доступ інспекторам МАГАТЕ до ядерних об'єктів, які вони інспектували в рамках СВПД. Потім, 21 лютого, сторони уклали угоду на три місяці щодо продовження деяких інспекцій. У травні ці домовленості продовжували ще на місяць.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

Кількість постраждалих на Дніпропетровщині зросла до 29 осіб - ДСНС

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

Зеленський про атаку на Дніпро: Ми маємо завдати поразки російському терору

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА