09:45 13.09.2021

ВАКС затвердив угоду між прокурором і директорами фірм, причетних до зловживань на роботах із запобігання затопленню шахт

2 хв читати
ВАКС затвердив угоду між прокурором і директорами фірм, причетних до зловживань на роботах із запобігання затопленню шахт

Вищий антикорупційний суд на засіданні 10 вересня затвердив угоду про визнання провини між прокурором і двома директорами приватних компаній, залучених посадовими особами ДП "Первомайськвугілля" в ролі спільників під час зловживань у закупівлі робіт для запобігання затопленню шахт у Луганській області.

"За узгодженням сторін угоди обвинуваченим призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки (із застосуванням ст. 75 КК України – іспитовий строк 3 роки) з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, строком на 1 рік 6 місяців зі штрафом розміром 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн. Також обвинуваченими списано заборгованість державного товариства перед генеральним підрядником на суму 4,8 млн грн", - повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як повідомлялося, слідство встановило, що у 2017 році в Первомайському-Стахановському вугледобувному регіоні склалася критична ситуація із затопленням двох шахт на тимчасово окупованій території Луганської області. Внаслідок цього підвищився рівень води до третього на шахті "Золоте", що могло призвести до катастрофи. У 2018 році уряд виділив 33 млн грн на фінансування необхідних робіт на шахті, а розпорядником грошей визначив ДП "Первомайськвугілля".

Посадові особи держпідприємства заклали в проект завідомо завищені ціни на матеріали й обрали генерального підрядника, який мав надати неправомірну вигоду у вигляді частини вартості контракту. Надалі компанія-генпідрядник уклала договір субпідряду з іншою фірмою, яка, у свою чергу, замовила виконання робіт у відокремленого підрозділу самого ДП "Первомайськвугілля".

Під час складання документів про виконані роботи в обсяг і вартість робіт було внесено не лише завищені ціни на матеріали, а й роботи, які фактично не виконувалися, за рахунок чого й мала акумулюватися сума для надання неправомірної вигоди.

Слідство встановило, що ця схема завдала понад 17 млн грн збитків бюджету, з яких фактично сплачено понад 13 млн грн, решта суми враховувалася як заборгованість ДП перед генеральним підрядником

За вироком суду директорів фірм визнано винними у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України (пособництво в зловживанні службовим становищем при закупівлі робіт та службове підроблення).

Наразі триває ознайомлення з матеріалами справи основними учасниками злочинної схеми - посадовими особами ДП "Первомайськвугілля". Після завершення ознайомлення справу буде направлено до ВАКС для розгляду по суті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА