18:53 13.09.2021

Парламентська ТСК заслухала офіцерів розвідки Червінського та Семенюка щодо справи "вагнерівців" - нардеп Безугла

3 хв читати
Парламентська ТСК заслухала офіцерів розвідки Червінського та Семенюка щодо справи "вагнерівців" - нардеп Безугла

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів держвлади та інших осіб проти суверенітету України заслухала інформацію щодо справи "вагнерівців", представлену офіцерами розвідки Червінським і Семенюком, повідомила голова ТСК Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу").

"Заслуховування даних офіцерів було проведено в закритому режимі з веденням протоколу: все, що вони говорили, зафіксовано, буде долучено до матеріалів і зберігатиметься в архівах парламенту, так само як і результати роботи тимчасової слідчої комісії щодо питання "вагнерівців", а саме матеріали, які є цілком таємними. Голова ГУР (Кирило Буданов - ІФ) підтвердив те, що ці офіцери були на посадах свого часу в Головному управлінні розвідки... За інформацією, яка була підтверджена ГУР, вони були долучені до спеціального заходу і також були уповноважені приймати рішення на оперативно тактичному рівні", - сказала вона на брифінгу в понеділок.

Водночас вона зазначила, що Червінський і Семенюк "не володіли всією картиною такого спеціального заходу, а відповідали за частину", оскільки "вся картина передбачала зусилля" різних управлінь, підрозділів Головного управління розвідки, а в подальшому в кооперації зі Службою безпеки України.

"Пан Червінський прийшов до Головного управління розвідки зі Служби безпеки України і до цього працював в управлінні "К", яке займається антикорупційною діяльністю, потім займався контррозвідкою, а потім перейшов до ГУР із новим функціоналом... За попередніми даними, саме пан Червінський відповідав за бюджет операції", - уточнила Безугла.

Водночас вона наголосила, що надана Червінським і Семенюком інформація збігається з "тим, що опрацювала ТСК, в тому, що активний спеціальний захід було сплановано і реалізовано влітку 2020 року", але при цьому їх особиста позиція не збігається з позицією комісії, оскільки вони вважають, "що спеціальний захід був повністю успішний і що просто надійшла інформація про його скасування або відтермінування".

На запитання про те, хто видавав наказ про це, Безугла сказала, що Червінському та Семенюку така інформація невідома, тому що "вони підтверджують, що ті рішення, про які вони могли зробити висновки, приймалися на рівні пана Бурби (екс-голови ГУР Міноборони - ІФ)".

"Один із прикладів, чому вони вважають, що спецзахід був успішний, - це те, що, наприклад, група безперешкодно перетнула кордон (Росії та Білорусі - ІФ). Хоча я зазначала в п'ятницю, що це було оцінено в межах спільної роботи відомства як один із ризиків... За їхніми свідченнями, є певна розбіжність за часом, тобто, відповідно до наших даних, безпосередньо активна фаза ухвалення рішень і реалізація - це липень 2020 року. Проте весь спеціальний захід - це 2020 рік", - пояснила Безугла.

Вона також звернула увагу, що з боку цих фахівців було підтверджено, що раніше здійснювалося документування, яке відбувалося, зокрема, з 2014 року, і з 2018 року було розпочато документування у вигляді вербування і пошуку осіб, які брали участь у роботі приватних військових компаній і в реалізації агресії Російської Федерації на сході України, фактично - в російсько-українському збройному конфлікті

На уточнювальне запитання, чи не є державною таємницею інформація про офіцерів розвідки Червінського і Семенюка, парламентарій зазначила, що вони зазначили свої прізвища під власну відповідальність "не в режимному кабінеті, вони були попереджені як про відповідальність, про те, що беруть участь у тимчасовій слідчій комісії, що не є посадовими особами".

Крім того, нардеп наголосила, що це був суто український спеціальний захід із затримання "вагнерівців", а не спільна операція зі спецслужбами інших держав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА