07:39 14.09.2021

Блінкен на слуханнях у Конгресі знову спробував виправдати рішення Байдена про виведення сил США з Афганістану

2 хв читати
Блінкен на слуханнях у Конгресі знову спробував виправдати рішення Байдена про виведення сил США з Афганістану

Держсекретар США Ентоні Блінкен у понеділок заявив на слуханнях у комітеті Палати представників з іноземних справ, що афганські урядові сили були б нездатні самостійно забезпечувати контроль, навіть якщо б сили США залишилися в Афганістані.

"Екстрена евакуація була спровокована крахом афганських сил безпеки і уряду. Протягом року ми постійно проводили оцінку їх сил і розглядали кілька сценаріїв. Але навіть найбільш песимістичний не передбачав, що урядові сили в Кабулі здадуть місто, причому - коли в самій столиці ще залишатимуться американські війська", - сказав Блінкен.

"Немає даних, що вказують на те, що перебування там протягом більш тривалого часу зробило б афганські сили безпеки і уряд більш стійким або автономним. Якщо 20 років і сотні мільярдів доларів підтримки, обладнання та військової підготовки було недостатньо, чи зробив би рік, або ще п'ять, чи десять років, якусь різницю?" - додав він.

При цьому, він укотре зазначив, що "стратегічні суперники США, такі як Китай і Росія, або такі противники, як Іран і КНДР, хотіли б найбільше, щоб США залишалися втягнутими в Афганістані ще на десятиліття".

На початку слухань глава комітету у закордонних справах демократ Грегорі Мікс заявив, що адміністрація Джо Байдена могла діяти по-іншому в ситуації, але в цілому її рішення вивести військових було правильним. Він поклав відповідальність за виниклі в Афганістані проблеми на колишнього президента США Дональда Трампа, розкритикувавши його, зокрема за угоди з "Талібаном".

У свою чергу заступник глави комітету республіканець Майкл Маккол, як і очікувалося, активно критикував нинішню адміністрацію за Афганістан. "Я ніколи не думав, що побачу беззастережну капітуляцію перед талібами", - сказав він. Маккол додав, що США "кинули американців на милість ворога, перекладачів, яких ви, держсекретар, і президент обіцяли захищати".

Президент США Джо Байден 31 серпня офіційно оголосив про завершення 20-річної війни Сполучених Штатів та їхніх союзників з НАТО в Афганістані, яку вони вели під приводом боротьби з тероризмом.

У серпні таліби, практично не зустрівши опору, захопили майже всю територію Афганістану, включно з усіма його найбільшими містами. У русі "Талібан" запевняли, що не заперечують проти роботи ЗМІ в Афганістані за умови, що журналісти будуть чітко робити свою роботу і не будуть поширювати фейкові новини.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання про звільнення Сольського з'явиться в порядку денному сесії після рішення фракції "Слуга народу" - Стефанчук

Посли ЄС дійшли згоди про використання доходів від знерухомлених росактивів на оборону і відновлення України

Кількість постраждалих у Харкові зросла до семи - прокуратура

Прем'єр Нідерландів Рютте підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

УЗ відновила залізничні колії в Херсоні, пошкоджені внаслідок ранкової атаки РФ

Російські окупанти штурмували острів Нестрига за допомогою гідроцикла - Плетенчук

Право на віросповідання може бути обмежене під час мобілізації - Верховний Суд

У Часовому Яру залишаються 679 осіб - голова Донецької ОВА

Прем'єр-міністерка Данії підтвердила участь у Саміті миру в Швейцарії - Зеленський

Зеленський вручив державні нагороди з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА