07:41 15.09.2021

Офіс генпрокурора спільно з медійними та правозахисними ГО підписали меморандум про співпрацю і захист прав журналістів

2 хв читати
Офіс генпрокурора спільно з медійними та правозахисними ГО підписали меморандум про співпрацю і захист прав журналістів

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала меморандум про взаєморозуміння і співпрацю між Офісом Генерального прокурора і медійними та правозахисними громадськими організаціями (ГО "Інститут масової інформації", ГО "Кримська правозахисна група", ГО "Інститут розвитку регіональної преси", ГО "Платформа прав людини", ГО "Детектор медіа", ГО "Центр інформації про права людини" та ін.

Як повідомляє прес-служба на сайті Офісу генпрокурора України, метою меморандуму є консолідація зусиль сторін, спрямованих на визначення спільного бачення щодо вдосконалення способів захисту прав журналістів від протиправних посягань; спрощення гарантування свободи і безпеки журналістів; підвищення ефективності нагляду за дотриманням вимог законодавства при провадженні досудового розслідування, а також підтримання публічного обвинувачення в кримінальних процесах про кримінальні правопорушення, вчинені проти журналістської діяльності, і притягнення до відповідальності осіб, винних у таких кримінальних правопорушеннях.

Наголошується, що документ відкритий для підписання іншими громадськими організаціями.

В Офісі генпрокурора зазначили, що рішення про укладення меморандуму було схвалене на зустрічі з медійними та правозахисними організаціями і журналістами в травні 2021 року.

"Багато чого зроблено за результатами нашої попередньої зустрічі, яка відбулася навесні. Постійність - основна риса, яка повинна бути притаманна нашому спілкуванню. Зараз у нас є секторальні майданчики в кожному регіоні. У кожній обласній прокуратурі визначено прокурора, який відповідає за цей напрям. Крім того, по всій Україні відбулися зустрічі з представниками медійних організацій. Ми активізували роль прокурора в кримінальних процесах про злочини, вчинені стосовно журналістів і вже є певні результати", - зазначила Венедіктова.

Протягом поточного року особам повідомлено про підозру у вчиненні 32 кримінальних злочинів, за весь 2020 їх було 25. Одне з недавніх і актуальних проваджень за фактом заподіяння тілесних ушкоджень журналісту онлайн-видання "Букви", в якому повідомлення про підозру здійснено вже наступного дня. З початку року до суду направлено обвинувальні акти щодо здійснення 25 кримінальних правопорушень, така ж кількість була за весь 2020.

Всього з початку року всіма органами попереднього розслідування зареєстровано 182 кримінальні правопорушення за фактами вчинення кримінальних злочинів щодо представників ЗМІ (статті 171, 345-1, 347-1 і 349-1 КК України). З урахуванням минулорічних, нині розслідується 297 кримінальних правопорушень стосовно журналістів.

Також Генеральний прокурор повідомила, що вже розроблено курс тренінгів, перший з яких відбувся днями в тренінговому центрі прокурорів. Під час них прокурорів вчитимуть стандартам оперативного та якісного реагування на злочини, вчинені проти журналістів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА