10:06 15.09.2021

Шанси ухвалення парламентом закону, що закріплює за Кабміном призначення керівника НАБУ, високі - Разумков

2 хв читати
Шанси ухвалення парламентом закону, що закріплює за Кабміном призначення керівника НАБУ, високі - Разумков

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає високими шанси ухвалення парламентом закону, що закріплює за Кабінетом Міністрів України прерогативу призначення керівника Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"Я думаю, що шанси досить високі", - сказав Разумков в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, чи ухвалить парламент закон, в якому призначення керівника НАБУ є прерогативою Кабінету Міністрів.

Він нагадав, що законопроект про НАБУ, який згодом став законом, спочатку мав проблеми з відповідністю Конституції України.

"Ми отримали рішення Конституційного Суду, яке багато в чому було виправдано - повноваження і президента, і Верховної Ради чітко виписані в Конституції, і таких повноважень, як призначення голови НАБУ, у них точно немає", - зазначив спікер.

За словами Разумкова, далі було два шляхи розвитку подій, які сьогодні перебувають на розгляді у Верховній Раді.

"Перший - переміщення цього функціоналу (призначення голови НАБУ) Кабінету Міністрів України. Тобто все залишається так, як є, відбувається відбір на конкурсній основі, після цього формальну функцію в цій ситуації, хай вибачить мене прем'єр-міністр, виконує Кабмін, який призначає керівника НАБУ на посаду", - розповів голова парламенту.

Разумков наголосив, що другий шлях - внесення змін до Конституції, і він важчий і триваліший.

"Другий шлях - більш важкий, і в нього з кожним днем я вірю все менше - це зміни до Конституції. Це за часом займе щонайменше півроку, а то й більше. У призначенні голови НАБУ може бути задіяна і Верховна Рада, яка бере участь у відборі, і президент. Або ж, наприклад, другий варіант - Верховна Рада призначає за поданням президента, але теж після конкурсної процедури. Тому мені ближчий, зрозуміліший перший шлях, щоб закріпити незалежність антикорупційних органів", - сказав Разумков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА