07:55 16.09.2021

Байден цілком довіряє голові Об'єднаного комітету начальників штабів, що опинився в серці скандалу

3 хв читати
Байден цілком довіряє голові Об'єднаного комітету начальників штабів, що опинився в серці скандалу

Президент США Джо Байден не бачить причин не довіряти голові Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США Марку Міллі, заявила в середу представник Білого дому Дженніфер Псакі.

"Президент вже майже вісім місяців працює з головою Міллі. Він бачить, що Міллі - патріот, вірний конституції. Президент упевнений у здатності генерала виконувати функції лідера", - сказала вона на брифінгу.

Зі свого боку, представник Пентагону Джон Кірбі зазначив, що його відомство не збирається розсекречувати стенограму телефонної розмови Міллі з китайським колегою. Саме ця розмова, що відбулася ще під час президентства Дональда Трампа, і стала причиною скандалу.

Представник Міллі, Дейв Батлер, запевнив, що "телефонні переговори з Китаєм і іншими країнами у жовтні і січні були проведені з метою заспокоїти співрозмовників і підтримати стратегічну стабільність".

"Всі телефонні переговори голови з його іноземними візаві, зокрема - і ті, про які стало відомо ЗМІ, координуються. Про них повідомляють у Пентагоні і інших відомствах", - додав Батлер.

Раніше повідомлялося, що колишній президент США Дональд Трамп відкинув повідомлення про можливі плани завдати удару по Китаю, які з'явилися в низці американських ЗМІ, які отримали копії книги "Загроза" журналістів Боба Вудворда і Роберта Кости.

Трамп, слова якого наводить видання The Hill, заявив, що книга була "сфабрикована слабким і неефективним генералом разом із двома авторами, яким я відмовився давати інтерв'ю, тому що вони пишуть вигадки, а не факти".

За його словами, він "ніколи навіть не думав про напад на Китай - і Китай це знає".

"Люди, які сфабрикували цю історію, хворі і божевільні, і люди, які її друкують, такі самі...", - додав колишній президент США.

Трамп також зазначив, що якщо повідомлення про поведінку Міллі вірні, то це "зрада".

Він також розкритикував генерала за безладне виведення військ США з Афганістану.

"Якщо історія "недотепи" генерала Марка Міллі, того самого невдалого лідера, який організував найгірше виведення військ з країни, Афганістану, в історії США, залишивши після себе безліч убитих і поранених солдатів, багатьох американських громадян і новітню і найдосконалішу військову техніку у світі вартістю $85 млрд, а також репутацію нашої країни, вірна, то я припускаю, що його повинні судити за зраду, оскільки він мав справу зі своїм китайським колегою за спиною президента і сказав Китаю, що він повідомить їм "про атаку", - зазначив Трамп.

Коментарі екс-президента з'явилися після того, як низка американських ЗМІ, які отримали копії книги "Загроза", повідомили, що Міллі подзвонив своєму китайському колезі Лі Цзочену 30 жовтня 2020 року - за чотири дні до виборів, а також вже після програних Трампом виборів - 8 січня, щоб запевнити його, що у Трампа немає планів атакувати Китай.

Як повідомила The New York Times, відповідно до книги, розвідка США за кілька днів до виборів 2020 року засвідчила, що китайці вважали, що Трамп готується завдати військового удару, щоб спровокувати міжнародну кризу.

У своїх дзвінках Міллі намагався запевнити китайського колегу, що США не мають наміру нападати, і, якщо рішення про напад все ж буде схвалено, то він попередить свого колегу заздалегідь.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА