08:21 16.09.2021

Париж обурений рішенням Австралії будувати атомні підводні човни у співпраці з США і Британією на шкоду французьким інтересам

2 хв читати
Париж обурений рішенням Австралії будувати атомні підводні човни у співпраці з США і Британією на шкоду французьким інтересам

Оголошене прем'єр-міністром Австралії Скоттом Моррісоном рішення про будівництво атомних підводних човнів (АПЧ) в рамках створеного нового альянсу AUKUS викликало обурення в уряді Франції.

Рішення Австралії будувати атомні підводні човни у співпраці зі Сполученими Штатами і Великобританією, а не купувати їх у французької фірми, "викликає жаль", заявив французький МЗС.

"Це рішення суперечить букві і духу співробітництва, яке існувало між Францією і Австралією", - йдеться в поширеній спільній заяві французьких міністрів закордонних справ Жан-Ів Ле Дріана і збройних сил Флоренс Парлі.

У ньому наголошується, що це "знаменує собою відсутність узгодженості, про що Франція може тільки шкодувати і спостерігати".

У заяві наголошується: "Американський вибір, який веде до усунення такого союзника і європейського партнера, як Франція, від давнього партнерства з Австралією, тоді як ми стикаємося з безпрецедентними викликами в Індо-Тихоокеанському регіоні... зазначає відсутність послідовності, що Франція не може не відзначити і про що не може не шкодувати".

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що будівництво атомних підводних човнів для військово-морського флоту Австралії стане першою ініціативою в рамках нового альянсу AUKUS.

"Першою великою ініціативою AUKUS стане постачання атомного підводного флоту для Австралії. Протягом наступних 18 місяців ми будемо працювати разом, щоб визначити найкращий шлях для досягнення цієї мети. Ми маємо намір побудувати ці підводні човни в Аделаїді (Австралія) у тісній співпраці зі Сполученим Королівством та Сполученими Штатами", - заявив Моррісон в ході спільної презентації нового альянсу.

Раніше австралійський телеканал ABC повідомив, що будівництво АПЧ у рамках спільного проекту з США і Великою Британією передбачає відмову від контракту на будівництво підводних човнів з французькою компанією Naval Group на $90 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА