12:37 16.09.2021

В Офісі президента відбувається зустріч щодо судової реформи - джерела

2 хв читати
В Офісі президента відбувається зустріч щодо судової реформи - джерела

В Офісі президента відбувається робоча зустріч за участю голови Ради суддів, Верховного Суду, представників парламенту, а також послів "Великої сімки", повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" джерела у Раді суддів.

Як повідомлялося, на своєму засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовилися делегувати своїх представників до Етичної ради, яка має перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП.

Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи.

"Я не допущу блокування найголовнішої реформи країни, яку обіцяв українцям і яку ініціював. Кожна незаконна дія, спрямована на блокування судової реформи, отримає негайну оцінку та відсіч. Я не дозволю суддям, які перешкоджають реформі й очищенню судової системи, позбавити українців права на справедливість. А судді, які хочуть працювати в прозорій системі, повинні мати повну підтримку", - зазначив тоді Зеленський.

Згідно з абзацом 6 пункту 23-1 заключних і перехідних положень закону "Про внесення змін до деяких законів про порядок обрання (призначення) на посади членів ВРП і діяльність дисциплінарних інспекторів ВРП" №1635-ІХ від 14 липня 2021 року, суб'єкт формування Етичної ради подає голові Вищої ради правосуддя список кандидатів до складу Етичної ради протягом 30 днів із дня надходження відповідного звернення голови ВРП.

Суб'єктом подання є, серед іншого, Рада суддів України, яка має делегувати трьох представників до Етичної ради, проте Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради, що викликало занепокоєння щодо прогресу судової реформи через зупинення очищення судової системи.

8 липня президент України Володимир Зеленський застосував право вето до ухваленого наприкінці червня парламентом відповідного законопроекту №3711-д, що відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а вже 13 липня Верховна Рада повторно ухвалила закон, погодившись із пропозиціями президента.

Основна пропозиція президента до законопроекту про відновлення роботи ВККС стосувалася уточнень про ухвалення рішення конкурсною комісією з відбору її членів за участю міжнародних експертів. Відповідно до закону, рішення ухвалюватимуть чотирма голосами з шести в разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій.

Відповідно до закону, ВККС вважається повноважною у разі призначення до її складу щонайменше 11 членів, принаймні шість з яких призначено з числа суддів або суддів у відставці.

Також парламент проголосував за законопроект №5068, який вносить зміни до законів "Про регламент Верховної Ради України" та "Про вищу раду правосуддя", що стосуються створення Етичної ради, члени якої визначатимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

Повний текст матеріалу доступний у стрічці новин за підпискою

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА