18:59 16.09.2021

Суд у Молдові відмовив в екстрадиції Чауса - адвокат

3 хв читати
Суд у Молдові відмовив в екстрадиції Чауса - адвокат

Суд у Молдові ухвалив рішення про відмову в задоволенні запиту української сторони на екстрадицію екс-судді Миколи Чауса, який наразі перебуває в Україні під домашнім арештом.

"Суд у Молдові ухвалив рішення про відмову в екстрадиції", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Чауса Олександр Вишневий.

Він зазначив, що ще не ознайомився з текстом рішення. За словами адвоката, рішення суду було "несподіваним і для захисту, і для обвинувачення". "Подивимося, яка мотивація, коли отримаємо рішення", - додав він.

Як повідомлялося, Чауса спіймали на хабарі у $150 тис. 9 серпня 2016 року. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Чаус прилетів до Кишинева приватним літаком із вказівкою службам аеропорту не оглядати борт і в'їхав до Молдови нелегально, а наприкінці 2016 року здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові, рішення було остаточним й оскарженню не підлягало.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місце знаходження було невідоме, але він кілька разів виступав з відеозверненнями до своєї дружини в інтернеті, в яких заявляв, що його ніхто не викрадав і він перебуває в безпеці.

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку. Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення та позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Служба безпеки України не затримала Чауса, він перебуває під захистом відомства.

6 серпня НАБУ завершило розслідування справи за обвинуваченням Чауса у хабарництві. Водночас, як повідомив директор НАБУ Артем Ситник, кримінальне провадження про причетність спецслужб до зникнення екс-судді ще розслідують.

Окрім цього, Головне слідче управління СБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом викрадення колишнього судді під час його перебування за кордоном, а також незаконного переправлення його через державний кордон України (ч.2 ст.146, ч.2 ст.332 КК України ).

За інформацією Офісу генпрокурора 30 липня 2021 року колишній суддя визнаний потерпілим і допитаний у зазначеному кримінальному провадженні.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) залишила в силі рішення про обрання запобіжного заходу екс-судді Миколи Чаусу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА