10:46 17.09.2021

В. о. директора ДБР Сухачов: У "справі моряків" пріоритетні інтереси українського флоту, очікуємо рішення Міжнародного морського трибуналу

3 хв читати
В. о. директора ДБР Сухачов: У "справі моряків" пріоритетні інтереси українського флоту, очікуємо рішення Міжнародного морського трибуналу

У розслідуванні справи про перехід кораблів ВМС України через Керченську протоку пріоритетними є інтереси України та українського флоту, наголошує в. о. директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олексій Сухачов.

"Що стосується "справи моряків", то вона на сьогодні на стадії досудового розслідування. Наразі ми уважно стежимо за процесом у Міжнародному трибуналі ООН з морського права проти Росії. Він вивчає важливі аспекти, пов'язані з порушенням Росією міжнародного законодавства у Керченській протоці та Азовському морі", - розповів Сухачов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

У цьому контексті в. о. директора ДБР зазначив, що будь-яке слово, яке навіть опосередковано стосується порушень РФ міжнародного законодавства в Керченській протоці та в Азовському морі, має серйозну вагу, оскільки інформація може бути перекручена та використана проти України.

"Тому все, що можу сказати наразі - це те, що розслідування триває. І саме інтереси України та українського флоту є пріоритетом у цій справі", - акцентував увагу Сухачов.

Відповідаючи на уточнювальне запитання про політичне забарвлення цієї справи, в. о. директора ДБР сказав: "Не треба політизувати цю справу. Тому і очікуємо рішення Міжнародного трибуналу ООН".

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" й малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

У ФСБ характеризували інцидент як провокацію. Російська сторона також стверджувала, що Київ не повідомив Росії в установленому порядку про проходження кораблів ВМС України через Керченську протоку.

На думку влади України, РФ порушила Конвенцію ООН з морського права та договір між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права, вимагаючи вжити заходів стосовно Росії, звільнити українських моряків і судна. Позиція МЗС Росії - цей трибунал не має юрисдикції для розгляду "керченського інциденту". Тому Росія не брала участі в слуханнях.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні конфісковані під час інциденту українські судна. Москва та Київ також мали до 25 червня надати звіти про інцидент у Керченській протоці. МЗС Росії 25 червня направило до Міжнародного трибуналу з морського права та посольства України ноти з первинною інформацією щодо виконання приписаних трибуналом тимчасових заходів, що стосуються звільнення українських моряків і кораблів, затриманих у Керченській протоці.

У Росії 24 українцям, що перебували на суднах, зокрема двом працівникам СБУ, пред'явлено обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Усі 24 військові моряки повернулися до України в рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА