20:30 17.09.2021

КС визнав неконституційним неможливість перегляду довічного ув'язнення

2 хв читати
КС визнав неконституційним неможливість перегляду довічного ув'язнення

Конституційний суд України (КС) визнав не відповідним Конституції України ст.1 ст.81 і ч.1 ст.82 Кримінального кодексу України про неможливість перегляду вироку особи, засудженої до відбування покарання у виді довічного позбавлення волі, повідомляє відділ комунікацій КС і правового моніторингу в п'ятницю.

"З огляду на встановлені Європейським судом з прав людини факти порушення Україною ст.3 Конвенції (про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року - ІФ) на підставі того, що покарання у вигляді довічного позбавлення волі є покаранням без перспективи звільнення, і з урахуванням того, що ч.2 ст.28 Конституції України є тотожною ст.3 Конвенції, КС вважає, що встановлене Кодексом покарання у вигляді довічного позбавлення волі як покарання без перспективи звільнення є несумісним з вимогами Конституції України", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, рішення КС ґрунтується на документах міжнародного права і враховує практику органів конституційної юрисдикції європейських країн - Німеччини, Польщі, Румунії, Литви, Угорщини, а також західну наукову доктрину.

КС зобов'язав Верховну Раду невідкладно привести нормативне регулювання, встановлене статтями 81 і 82 КК, відповідно до Конституції України та схваленим рішенням.

Як повідомлялося, на початку вересня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова обговорила з главою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильдою Богнер гуманізацію національного законодавства щодо осіб, які відбувають довічне покарання. За даними прес-служби Офісу омбудсмена, Україна лідирує серед країн Європи за кількістю ув’язнених на довічний термін - 1536 людей.

За словами омбудсмена, на сьогодні законодавство України не передбачає дієвого механізму з можливості звільнення довічних від подальшого відбування покарання і позбавляє так званого права на надію - перегляду рішення суду через певний період часу. Омбудсмен упевнена, що це питання може вирішити ухвалення Верховною Радою законопроектів №4048 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини" та №4049 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України та Кримінальний процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини" у другому читанні і в цілому.

"Тоді українське законодавство буде відповідати практикам ЄСПЛ щодо дострокового звільнення осіб, засуджених до довічного ув'язнення. Сподіваюся, що законопроекти будуть внесені до порядку денного найближчої сесії українського парламенту", - вважає Денісова.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА