20:42 17.09.2021

Світ перебуває на шляху до "катастрофічного потепління" клімату

2 хв читати
Світ перебуває на шляху до "катастрофічного потепління" клімату

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш попередив у п'ятницю, що, згідно з доповіддю Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, світ перебуває на шляху до катастрофічного потепління - на 2,7 градуса за Цельсієм.

"Світ перебуває на катастрофічному шляху до потепління на 2,7 градуса", - зазначив він у своїй заяві.

Західні ЗМІ пояснюють, що такий прогноз - удар по цілях, встановлених у Паризькій угоді з клімату: в ній прогнозувалося, що до 2030 року середня температура на Землі в разі, якщо країни здійснять низку заходів, підвищиться на 1,5 градуса порівняно з показниками доіндустріального періоду. Однак доповідь ООН передбачає набагато більш суттєве підвищення температури.

"Ми порушуємо дану шість років тому обіцянку досягти мети Паризької угоди - обмежити глобальне потепління 1,5 градусами. Неможливість досягти цієї мети призведе до величезних втрат життів і засобів до існування", - йдеться в заяві Гутерріша за доповіддю про зміну клімату.

Гутерріш зазначив, що наука свідчить про необхідність скоротити шкідливі викиди на 45% до 2030 року, щоб досягти вуглецевої нейтральності до середини століття. Однак доповідь Рамкової конвенції ООН передбачає, що якщо країни світу не змінять своєї політики щодо захисту клімату, обсяг шкідливих викидів збільшиться на 16% до 2030 року порівняно з рівнем 2010 року.

За словами генсека, країни G20 відповідальні за 80% таких викидів в атмосферу і тому саме від їхніх дій залежить, чи буде виконано обіцянку, дану в Парижі.

Паризька хартія - міжнародний договір, ухвалений у 2015 році, основним завданням якого є утримання приросту глобальної середньої температури принаймні нижче 2°C.

Раніше цьогоріч Міжурядова група експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) ООН опублікувала доповідь, в якій попередила про те, що багато кліматичних змін незворотні. Крім іншого, в доповіді зазначалося, що якщо в терміновому порядку не скоротити викиди в атмосферу парникових газів, то буде неможливо обмежити за найближчі десятиліття підвищення середньосвітової температури 1,5°C або хоча б 2°C.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА