20:53 18.09.2021

Зеркаль: Україна може зберегти транзит при "Північному потоці 2"

2 хв читати
Зеркаль: Україна може зберегти транзит при "Північному потоці 2"

Радник міністра енергетики Лана Зеркаль заявила, що при запуску проекту "Північний потік 2" Україна може зберегти обсяги транзиту газу, за умови спільного з країнами ЄС і США протистояння монополії "Газпрому".

"Ціни на газ злетіли до рекордних висот, європейські сховища не заповнюються, з українських сховищ нерезиденти вже зараз виводять газ... Дуже ймовірно, що Путін ухвалить - або вже ухвалив - рішення повністю припинити транзит українською територією... нам точно доведеться перенастроювати свою газотранспортну систему. Інакше, наприклад, Маріуполь, має всі шанси залишитися без газу. Така перебудова - складна технологічна операція, "вищий пілотаж" у сфері транспортування газу. Хоча наші фахівці цього вже навчилися і добре знають, що робити...", - написала радник міністра у своїй колонці для видання "Європейська правда" в суботу.

Зеркаль переконана, що Україна зобов'язана продовжувати роботу для просування в питанні інтеграції ринків.

"Не все втрачено, ми можемо перемогти. Серйозність ситуації ще не означає, що в Україні немає простору для маневру. Навпаки, ми можемо і повинні скористатися ситуацією, щоб просунутися в питанні інтеграції ринків", - написала вона.

На її думку необхідно здійснити низку заходів спрямованих на захист українських інтересів за допомогою спільного з європейськими країнами і США протидії російської газової монополії.

Потрібно захистити споживачів від можливих зупинок транзиту. І не тільки забезпечити необхідний обсяг газу для проходження опалювального сезону в наших підземних сховищах ... Умовою достатнім для забезпечення безпеки України є включення нашої країни в одну європейську "групу ризику" з Німеччиною, Словаччиною та Польщею. "Групи ризику" - це механізм, спеціально розроблений в Європі для запобігання кризовим ситуаціям з наявністю газу. Якщо Україна буде включена в цей механізм, шантаж України означатиме одночасно і шантаж Німеччини. І для росіян це "дві великі різниці", - впевнена Зеркаль.

"І тут важливо припинити сподіватися на те, що нас хтось може чи має врятувати, а сконцентруватися на простому завданні: змусити "Північний потік – 2" відповідати всім вимогам третього енергетичного пакету ЄС. Це європейські правила, які дозволять зруйнувати монополію "Газпрому" в постачанні газу. Якщо всі російські газопроводи відповідатимуть цим правилам, то різні постачальники і трейдери включаться в конкуренцію. і ми зможемо зберегти транзит, завантажити нашу ГТС і при цьому значно знизити ціни. Ця битва триває і загальна перемога можлива", - сказано в тексті.

Зеркаль також наголосила, що головне це "віра у власні досягнення, дотримання правил урядом і менеджерами державних підприємств і професіоналізм наших дипломатів. З цією формулою в нас все вийде".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА