17:42 19.09.2021

Франція і Швейцарія спростували відомості про скасування зустрічі їхніх лідерів після рішення швейцарців купити винищувачі США

2 хв читати
Франція і Швейцарія спростували відомості про скасування зустрічі їхніх лідерів після рішення швейцарців купити винищувачі США

Влада Франції та Швейцарії спростувала інформацію ЗМІ, ніби Париж відмовився від зустрічі президентів цих двох країн Еммануеля Макрона і Гі Пармелена на тлі того, що швейцарська сторона цього року воліла закупити винищувачі у США, а не у Франції.

"(Зустріч - ІФ) ніколи не скасовувалася, і особливо, з озвучених причин", - цитують французькі ЗМІ заяву уряду Франції.

У заяві уточнюється, що на початку року Макрон погодився на зустріч зі швейцарським колегою, а швейцарська сторона запропонувала як дату заходу листопад.

"Ми сказали їм влітку, що в листопаді це було б складно", - відзначили в Єлисейському палаці, додавши, що остаточна дата зустрічі ще не встановлена.

В Адміністрації президента Швейцарії в свою чергу уточнили, що графік президента ще остаточно не визначений, і що зміни в планах не означають "скасування підтвердженого візиту" Пармелена. В адміністрації уточнили, що йшлося не про державний візит, а лише "про робочу поїздку президента".

Раніше швейцарські газети повідомили з посиланням на неназвані дипломатичні джерела, що Франція вважала за краще відмовитися від зустрічі через те, що Швейцарія, зробивши в червні вибір на користь придбання у США 36 винищувачів-бомбардувальників F-35A, незважаючи на це вже остаточне рішення, обговорювала поставку винищувачів з Парижем.

За версією преси, в Парижі дійшли висновку, що Міноборони Швейцарії, вже вирішивши купити американські винищувачі, продовжувало консультації з іншими виробниками, зокрема з французькою компанією Dassault Aviation, що виробляє французький багатоцільовий винищувач Rafale.

ЗМІ нагадують, що ця інформація стала відомою на тлі розбіжностей Франції зі США та Австралією навколо скасування Канберрою контракту з Парижем на будівництво підводних човнів.

Цього тижня президент США Джо Байден, прем'єр-міністри Австралії Скотт Моррісон і Великої Британії Борис Джонсон оголосили про створення нового тристороннього партнерства у сфері безпеки - AUKUS. Першою великою ініціативою AUKUS стане будівництво атомного підводного флоту для Австралії. Це передбачає відмову Канберри від контракту на будівництво підводних човнів з французькою компанією Naval Group на $90 млрд.

При цьому, як повідомлялося, президенту Франції Макрону не повідомили про підготовку Угоди про партнерство, її деталі були узгоджені трьома сторонами на червневому саміті "Великої сімки" в графстві Корнуолл на півдні Англії з 11 до 13 червня.

Французький міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан спростував повідомлення про те, що перед оголошенням про укладення угоди були проведені попередні консультації з Францією, заявивши, що "це неправда". Союзники "не ставляться один до одного з такою жорстокістю, з такою непередбачуваністю", - сказав міністр.

Після оголошення про угоду Париж відкликав своїх послів з Вашингтона і Канберри.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА