20:12 19.09.2021

У Тегерані заявили про готовність продавати паливо Лівану у разі надходження такого запиту з Бейрута

2 хв читати
У Тегерані заявили про готовність продавати паливо Лівану у разі надходження такого запиту з Бейрута

Іран бажає допомогти Лівану, що зіткнувся з сильною економічною кризою, з поставками палива, якщо відповідний запит надійде з Бейрута, заявив у неділю представник іранського МЗС Саїд Хатібзаде.

"Якщо ліванський уряд хоче купити у нас паливо для вирішення проблем своїх громадян, ми його надамо", - наводять слова Хатібзаде західні ЗМІ.

Він додав, що Тегеран уже продав паливо ліванському бізнесменові, але не уточнив деталі.

Ліван зараз переживає сильну економічну кризу. Спостерігаються перебої з поставками палива і часті відключення електрики, що паралізує роботу лікарень, магазинів, виробничих підприємств, ресторанів. Відключення електропостачання часом триває до 22 годин на добу.

Тим часом, у серпні ліванський шиїтський рух "Хезболла" пообіцяв доставити паливо з Ірану до Лівану, незважаючи на чинні санкції США щодо подібних операцій.

Минулого четверга, нагадують ЗМІ, в Ліван прибув десяток автомобілів-цистерн з іранським паливом, яке потім мало розподілятися через компанію, якою володіє "Хезболла". У відповідь прем'єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті заявив, що ця поставка не була схвалена урядом країни, і висловив жаль у зв'язку з порушенням суверенітету Лівану.

У свою чергу ізраїльське видання "Джерузалем пост" повідомило з посиланням на сайт з відвантаження нафти TankerTrackers.com, що вже третій танкер з іранським паливом відправився з Ірану для подальшого розподілу в Лівані. Видання нагадує, що вантаж з першого танкера був доставлений в Сирію, а звідти його перевезли автомобілями-цистернами минулого четверга в Ліван.

На початку вересня стало відомо, що влада Сирії дала згоду надати свою територію для транспортування газу і електроенергії в Ліван.

Ліванське видання "Дейлі стар" тоді зазначало, що Ліван розраховує укласти угоди на імпорт газу з Єгипту та електрики з Йорданії, причому поставки повинні здійснюватися за допомогою інфраструктури Сирії.

У серпні в адміністрації президента Лівану повідомили, що США погодилися допомогти Лівану з поставками електроенергії і газу через сирійську територію. Таким чином, зазначало видання "Дейлі стар", Вашингтон зробить виняток з економічних санкцій проти Сирії, що забороняють вести комерційні справи з Дамаском. Ця заборона раніше підірвала попередні спроби Бейрута отримати газ з Єгипту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА