10:24 20.09.2021

Джонсон заявив про щиру дружбу Великої Британії та Франції на тлі угоди з підводними човнами для Австралії

2 хв читати
Джонсон заявив про щиру дружбу Великої Британії та Франції на тлі угоди з підводними човнами для Австралії

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон прагне згладити гостроту у відносинах із Францією, яка виникла після британсько-американської угоди з Австралією про будівництво підводних човнів замість французьких.

"Наша любов до Франції незнищенна. Ми дуже пишаємося нашими відносинами з Францією, це має величезне значення для цієї країни", - цитує агентство Bloomberg заяву Джонсона в літаку журналістам, які супроводжують його в рамках візиту до США.

Прем'єр додав: "Це виключно дружні відносини, щирі, вони налічують сторіччя або більше, і життєво важливі для нас".

Цього тижня президент США Джо Байден, прем'єр-міністри Австралії Скотт Моррісон і Великої Британії Борис Джонсон оголосили про створення нового тристороннього партнерства у сфері безпеки - AUKUS.

Першою великою ініціативою AUKUS стане будівництво атомного підводного флоту для Австралії. Це передбачає відмову Канберри від контракту на будівництво підводних човнів із французькою компанією Naval Group на $90 млрд.

При цьому, як повідомлялося, президентові Франції Еммануелю Макрону не повідомили про підготовку Угоди про партнерство, її деталі було узгоджено між трьома сторонами на червневому саміті "Великої сімки" в графстві Корнуолл на півдні Англії 11-13 червня.

Французький міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан спростував повідомлення про те, що перед оголошенням про укладення угоди було проведено попередні консультації з Францією, заявивши, що "це неправда". Союзники "не ставляться один до одного з такою жорстокістю, з такою непередбачуваністю", - сказав міністр.

Держсекретар у справах Європи при МЗС Франції Клеман Бон, маючи на увазі Велику Британію, охарактеризував угоду як "повернення до прийнятої американської форми перетворення на васалів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА