17:36 20.09.2021

Світовий конгрес українців звернувся до верховного комісара ООН через переслідування українців у РФ

2 хв читати
Світовий конгрес українців звернувся до верховного комісара ООН через переслідування українців у РФ

Світовий конгрес українців (СКУ) надіслав офіційне звернення на ім'я верховного комісара ООН з прав людини Мішель Башелет через зростаючі порушення прав людини етнічних українців у РФ й у відповідь на нові репресивні заходи, нещодавно впроваджені російською владою проти української етнічної меншини, повідомляє в понеділок прес-служба конгресу.

"Засудження верховним комісаром ООН з прав людини брутальних порушень прав людини української етнічної меншини у Російській Федерації та зусиль російського уряду, спрямованих на ліквідацію української громади, стане чітким сигналом підтримки для всесвітньої української громади, яка знаходиться на передовій боротьби проти російської дезінформації та агресії проти українців в усьому світі", - йдеться в офіційному зверненні.

У конгресі зазначають, що наприкінці червня 2021 року президент РФ Володимир Путін ввів у дію закони про кримінальну відповідальність за зв'язки з т.зв. небажаними організаціями, зокрема СКУ, через що було вимушено призупинено членство в конгресі всіх організацій із РФ, які входили до нього.

"Протягом останніх 15 років, шляхом системних залякувань та переслідувань, путінський режим здійснює послідовну політику насильницької асиміляції українців – найбільшої за чисельністю етнічної меншини у Російській Федерації. Як складову частину цієї політики, російська влада провадить системну ліквідацію українських організацій у різноманітних регіонах РФ, позбавляючи українську меншину інституційних та організаційних основ, а також будь-яких можливостей вивчати рідну мову або практикувати рідну культуру", - йдеться в повідомленні.

Ще однією складовою процесу зазначено реанімований у РФ наратив про те, що українці і росіяни нібито є "одним народом", що призвело до того, що більшість українців у РФ "елементарно бояться публічно розкривати свою етнічну приналежність, адже це може становити загрозу для їхньої роботи і безпеки їхніх родин", зазначають у СКУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА