19:26 20.09.2021

Брату голови ОАСК Зонтову висунули нову підозру

3 хв читати
Брату голови ОАСК Зонтову висунули нову підозру

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою повідомили адвокату, колишньому співробітникові Служби зовнішньої розвідки України (СЗР) про підозру у внесенні недостовірних відомостей до електронної декларації.

У повідомленні прес-служб НАБУ та САП імені адвоката не зазначено, але його посада і характер висунутих підозр вказує на підполковника Юрія Зонтова, у квітні затриманого детективами НАБУ на отриманні $100 тис. неправомірної вигоди і після цього звільненого з військової служби в СЗР. Зонтов є рідним братом голови Окружного адмінсуду Павла Вовка, який змінив прізвище у 1999 році.

За даними НАБУ, підозру генеральний прокурор України підписала 17 вересня.

"Екс-посадовець вже має статус підозрюваного за фактом вчинення іншого злочину - підбурення на надання неправомірної вигоди суддям ОАСК. За даними слідства, особа спільно з іншим учасником злочину за 100 тис. дол. США обіцяла через голову ОАСК вирішити питання з одним із суддів цього ж суду про позитивне рішення у справі за позовом суб'єкта господарювання. У квітні 2021 року екс-посадовця викрили "на гарячому". За місцем виявлення неправомірної вигоди детективи НАБУ віднайшли предмети, ззовні схожі на антикваріат, документи на ім’я голови ОАСК та його близького родича. Також виявили великі обсяги іноземної готівки", - йдеться в повідомленні.

Водночас, за даними САП, разом з екс-співробітником СЗР підозру висунуто і його спільнику, який також здійснює адвокатську діяльність. "Вказані особи підозрюються в заволодінні шахрайським шляхом грошовими коштами в особливо великому розмірі, а також підбурюванні до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди суддям ОАСК", - ідеться в повідомленні.

Під час досудового розслідування прокурори САП і детективи НАБУ зібрали достатньо доказів, які свідчать про шахрайські дії обох осіб, зазначають у відомстві.

На сьогодні дії адвокатів кваліфіковано за чч.4 ст.190, ч.2 ст.15, ч.4 ст.27 ч.3 ст.369 Кримінального кодексу України. Колишньому співробітнику СЗР додатково інкримінують ч.2 ст.366-2 КК.

Як повідомлялося, 9 квітня ВАКС відправив Зонтова під варту до 4 червня з альтернативою застави в 35 млн 185 тис. грн Другому фігуранту справи адвокату Юрію Донцю було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з альтернативою внесення застави розміром 2 млн 951 тис. грн. Після внесення застави його було звільнено із СІЗО.

За версією слідства, адвокати Зонтов та Юрій Донець на початку 2021 року працювали зі страховою компанією "АКС Кепітал". Тоді фірма, інтереси якої у суді представляв Донець, подала до Окружного адмінсуду позов проти Державної податкової служби. Адвокатів "здав" правоохоронцям ліквідатор "АКС Кепітал" Коваленко, якого підбурювали дати хабар судді Тетяні Балась. Слідство вважає, що Донець під час зустрічі з Коваленком запропонував йому за $100 тис. організувати рішення на користь страхової компанії.

Після цього адвокат залучив Зонтова через його родинні зв'язки з головою ОАСК. У січні 2021 року Коваленко написав заяву до НАБУ про підбурювання до дачі хабара. 25 березня Коваленко передав Донцю перший транш у розмірі $10 тис. 29 березня Коваленку сказали, що з суддею остаточно домовилися про рішення і до 5 квітня їй треба передати залишок хабара.

У НАБУ стверджують, що з $90 тис., які Коваленко 5 квітня передав Донцю, $10 тис. адвокат залишив собі. Другому фігуранту справи про передання хабара продовжать обирати запобіжний захід у п'ятницю вранці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА