07:00 22.09.2021

22 вересня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
22 вересня: Яке сьогодні свято

22 вересня в Україні відзначають День партизанської слави, в світі - екологічні - День без автомобіля, День захисту слонів і День носорога. Також сьогодні День хоббіта, День бізнес-леді, День Лади, язичницьке свято Мабон, день осіннього рівнодення, а у православних - День пам'яті Святих і Праведних богоотців Йоакима та Анни. Є й інші свята сьогодні, прикмети і заборони цього дня.

День партизанської слави України встановлено в 2001 році Указом Президента, на честь 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Другої Світової війни, і відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто боровся з фашистами в тилу ворога.

Сьогодні, 22 вересня, у світі відзначають День осіннього рівнодення, а віряни вшановують пам'ять Святих і Праведних богоотців Йоакима і Анни.

У народі Анну і Йоакима вважають покровителями породіль і бездітних, адже Анна доволі довго не могла народити дитину, і сталося це, коли подружжя було похилого віку. Тоді Йоаким пішов у пустелю для молитви, де йому з'явився янгол, який повідомив, що у них народиться дочка. Через дев'ять місяців після цієї події Анна народила дівчинку. Подружжя пообіцяло, що присвятять дочку Богові, а тому віддали Марію до храму Єрусалима, де вона перебувала до повноліття.

Також, 22 вересня, у багатьох містах світу проводять Всесвітній день без автомобіля. Автомобілістам і мотоциклістам пропонується хоча б на добу відмовитися від використання приватного транспортного засобу на користь громадського транспорту, велосипеда або пішки.

Всесвітній день захисту слонів був встановлений за ініціативи природоохоронних організацій, екологів і небайдужих людей, стурбованих скороченням чисельності цих тварин. У когось цей факт може викликати подив, але, на жаль, сьогодні і такі товстошкірі гіганти потребують захисту.

Традиції:

У цей день вшановували сонце і просили його "накопичити сили і прогнати темінь, що підступає до воріт ". У минулі часи пари, які нещодавно одружилися, пригощали 22 вересня родичів, які приходили "молодих відвідати, подивитись на їх життя-буття, уму-розуму навчити".

Молода господиня пекла пироги, якими пригощала усіх своїх родичів. Вважалося, що це гарантує міцне здоров'я та благополуччя як молодій сім'ї, так і їх близьким. Також готували ситний обід, після якого жінка демонструвала гостям власне господарство. Її чоловік гостей водив на двір, показував їм у сараях зимову і літню упряж, у коморах жито, а в саду наливав пива з діжки. За звичаєм, гості повинні були хвалити господарів і давати їм слушні поради.

Жителі сіл заготовляли дрова. Влітку і на початку місяця часу на це не вистачало, оскільки потрібно було збирати урожай і здійснювати інші сільськогосподарські роботи. Але холоди уже наближалися, люди намагалися якомога більше наколоти дров і скласти їх у сараї. Взимку ж зазвичай заготовляли дрова на наступний рік. За літо вони встигали добре висохнути. Погано висушена деревина погано розгорається, коптить і не дає потрібної кількості тепла.

Селяни на млинах і круподерках починали обдирати просо, овес і ячмінь, мололи пшеницю на крупу.

Прикмети:

Багато павутини - до морозної зими.

Сніг, що випав сьогодні, обіцяє поганий урожай у наступному році.

Якщо з модрини не всі голки обсипалися, то взимку буде багато снігу, але він швидко розтане.

Багато лушпиння на цибулі - зима буде холодною.

Листя з вишні ще не опало - до теплої погоди.

Іменини: Яким, Анна, Йосип, Микита, Северин, Фома

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА