12:50 23.09.2021

За останні півроку на Донбасі загинуло та поранено на 51% більше мирних жителів, ніж за попередні, - Місія ООН

2 хв читати
За останні півроку на Донбасі загинуло та поранено на 51% більше мирних жителів, ніж за попередні, - Місія ООН

 Із 1 лютого до 31 липня Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 62 загиблих і поранених серед цивільного населення на сході України, що на 51% більше порівняно з попередніми шістьма місяцями, свідчить доповідь про ситуацію з правами людини в Україні, підготовлена Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).

"Ситуація з безпекою на сході України погіршилася у зв'язку зі збільшенням кількості жертв серед цивільного населення внаслідок активних бойових дій і шкоди цивільним об'єктам. З 1 лютого до 31 липня УВКПЛ зафіксувало 62 жертви серед цивільного населення: 15 були вбиті і 47 дістали поранення. Це на 51% більше, порівняно з попередніми шістьма місяцями", - сказала голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер на презентації доповіді в Києві у четвер.

Вона додала, що ця тенденція триває, оскільки через активні бойові дії в серпні та на початку вересня було зафіксовано 16 жертв серед цивільного населення: дві людини були вбиті і 14 дістали поранення. "Це найвищі дані за місяць, починаючи з червня 2020 року", - уточнила Богнер.

Голова ММПЛУ зазначила, що обмеження свободи пересування у зв'язку з COVID-19 продовжують бути важким тягарем для цивільних осіб, яким необхідно перетнути лінію зіткнення. "З 1 лютого до 31 липня кількість перетинів лінії зіткнення в обох напрямках скоротилася на 95% порівняно з тим самим періодом до пандемії у 2019 році", - поінформувала вона.

Богнер додала, що під час візитів ММПЛУ до поселень обабіч лінії зіткнення жителі висловлювали своє розчарування у зв'язку з доступом до води та санітарних послуг, медичного обслуговування, нестачею державних послуг, громадського транспорту і прохідних доріг.

Щодо законопроекту про перехідний період Богнер зазначила, що незважаючи на те, що в ньому є деякі положення, які ММПЛУ вітає, вона стурбована тим, що він побудований навколо визначення "перехідне правосуддя", що не відповідає міжнародним стандартам і не забезпечує орієнтованого на жертв підходу.

32-га доповідь ММПЛУ про права людини в Україні охоплює шість місяців моніторингу в період із 1 лютого до 31 липня 2021 року. Доповідь ґрунтується на спостереженнях, зроблених під час 92 виїздів на місця, 12 відвідувань місць утримання під вартою, 82 судових засідань і 75 зборів, а також на 1156 поглиблених інтерв'ю з жертвами та свідками порушень прав людини та іншими зацікавленими особами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА