14:03 23.09.2021

Рада ухвалила закон про деолігархізацію, "за" - 279 голосів

2 хв читати
Рада ухвалила закон про деолігархізацію, "за" - 279 голосів

Верховна Рада підтримала законопроект "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархами)", т. зв. закон про деолігархізацію.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за законопроект на засіданні в четвер у цілому проголосували 279 народних депутатів, з них 229 - представники фракції "Слуга народу".

Відповідно до закону, підставою для внесення до реєстру олігархів, який формує і веде Рада національної безпеки і оборони (РНБО), є будь-які три з чотирьох умов: значний вплив на ЗМІ, участь у політичному житті, бенефіціарне володіння компанією-монополістом і статки понад 1 млн прожиткових мінімумів (близько $83 млн за поточним курсом).

РНБО ухвалює рішення про визнання особи олігархом на підставі подання Кабміну, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету. Олігархів вносять до реєстру не пізніше ніж через три дні від дня прийняття відповідного рішення РНБО.

При цьому законопроект передбачає, що за 10 робочих днів до розгляду питання на засіданні РНБО про визнання особи олігархом апарат РНБО направляє за місцем її реєстрації повідомлення про таке засідання. У свою чергу особа, яку планують визнати олігархом, не пізніше ніж за п'ять робочих днів до відповідного засідання РНБО має право в письмовій формі надати особисті пояснення та інші документи.

До реєстру також вносять відомості декларацій про контакти осіб, які спілкувалися з олігархами або їхніми представниками. Реєстр є інформаційно-комунікаційною системою, призначеною для оприлюднення.

Особам, внесеним до реєстру олігархів, забороняється, зокрема, робити внески у вигляді власних коштів на підтримку політпартій, у виборчі фонди кандидатів (крім власного виборчого фонду), політпартій під час виборчого процесу, купувати об'єкти великої приватизації, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій із політичними гаслами. Олігарх, внесений до реєстру, зобов'язаний подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Закон набуває чинності наступного дня після його опублікування і вводиться в дію через шість місяців від дня набуття ним чинності. Закон втрачає силу через 10 років з дня введення його в дію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА