19:36 24.09.2021

Роботодавці не можуть звільнити невакцинованого від COVID-19 співробітника, доки МОЗ не затвердить перелік професій, для яких вакцинація обов'язкова, - юристи

4 хв читати
Роботодавці не можуть звільнити невакцинованого від COVID-19 співробітника, доки МОЗ не затвердить перелік професій, для яких вакцинація обов'язкова, - юристи

Роботодавці не можуть звільнити працівника, який не вакцинований від COVID-19, доти, доки Міністерство охорони здоров'я не затвердить перелік професій, для яких така вакцинація є обов'язковою, вважають опитані агентством юристи.
Юрист юридичної фірми "Астерс" Ірина Шапошнікова зазначає, що закон "Про захист населення від інфекційних хвороб" встановлює перелік шести обов'язкових профілактичних щеплень, при цьому вакцинації від COVID-19 у цьому списку немає, тому вона є виключно добровільною.
Водночас, зазначила юрист, цей закон передбачає, що співробітники окремих професій, виробництв та організацій підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, якщо їхня діяльність може призвести до зараження інших співробітників або поширення таких хвороб. Отже, крім списку обов'язкових для всіх щеплень можуть бути й інші, якщо робота передбачає ризик поширення інфекційних хвороб.
"Список таких вакцинацій встановлює лише МОЗ, і його не може розширити або змінити роботодавець. На сьогодні списку, що передбачає вакцинацію від COVID-19, не існує", - сказала вона.
Юрист зазначила, що МОЗ на своєму офіційному сайті повідомив, що незабаром буде затверджено чіткий перелік таких професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим щепленням від COVID-19.
"У разі відмови або ухилення від таких щеплень роботодавець матиме право відсторонювати співробітників від виконання зазначених видів робіт без збереження заробітної плати. Проте доти, доки МОЗ не затвердив список, роботодавець не може вимагати від співробітника вакцинацію від COVID-19", - наголосила Шапошнікова.
Зі свого боку радник юридичної фірми Ario Law Firm Наталія Швець звернула увагу, що "ідеальний варіант для обох сторін трудових відносин - заздалегідь знайти комфортний для них компроміс. Наприклад, домовитися про дистанційну роботу або щотижневий звіт про проходження ПЛР-тесту".
"В Україні трудові відносини регулюються КЗпП, де чітко зазначено порядок і підстави звільнення працівника від роботи. Норма про можливість звільнення за відмову вакцинуватися відсутня", - сказала вона.
Водночас Швець звернула увагу, що, згідно з законодавством, "громадяни мають право на безпечні умови праці, зокрема це стосується і відсутності ризику зараження".
"Кабмін може встановити карантинно-обмежувальні заходи для запобігання поширенню інфекції. А працівник може бути звільнений за порушення трудової дисципліни. Сюди входить невиконання або неналежне виконання трудових обов'язків", - сказала вона.
Зі свого боку експерти юридичної компанії "Омерта" зазначили, що на сьогодні не існує вимоги, яка може зобов'язати роботодавців надавати своїм співробітникам можливість вакцинуватися, проте з ініціативи власника або уповноваженого ним органу трудовий договір може бути розірваний, якщо виявлено невідповідність працівника посаді або виконуваній роботі через стан здоров'я.
"Таке звільнення може бути здійснене лише на підставі фактичних даних, що через стан здоров'я працівник не може належним чином виконувати покладені на нього трудові обов'язки. Звільнення співробітника на цій підставі не є заходом дисциплінарного стягнення, адже вакцинація від коронавірусу є добровільною для всіх груп населення", - вважають юристи.
В "Омерті" наголошують, що роботодавець не має правових підстав примушувати співробітників вакцинуватися від COVID-19 і притягувати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову від такої вакцинації.
"Якщо співробітник відмовляється від вакцинації, підприємство має можливість відправити його працювати дистанційно або в неоплачувану відпустку, доки обмеження не будуть зняті або співробітник не вирішить пройти вакцинацію", - зазначають експерти.
Як нагадали в компанії, у квітні 2021 року ЄСПЛ постановив, що обов'язкова вакцинація є законною і може знадобитися в демократичних суспільствах, проте таке рішення ЄСПЛ створило прецедент, згідно з яким обов'язкові щеплення не суперечать Європейській конвенції з прав людини.
"Цей прецедент посилює можливість упровадження обов'язкової вакцинації в умовах пандемії COVID-19", - вважають юристи "Омерти".
Водночас опитані агентством юристи не вважають ефективним механізмом стимулювання вакцинації від COVID-19 вимоги роботодавцями так званих "санітарних книжок", у яких було б зазначено таку вакцинацію. Зокрема, Шапошнікова зауважила, що санітарна книжка (офіційна назва "особиста медична книжка") потрібна далеко не всім працівникам, і Кабмін установив перелік галузей, працівники яких зобов'язані мати такий документ - медична, харчова, навчальна сфери та ін.
Крім того, юрист наголосила, що санітарна книжка призначена для документування факту, що співробітник пройшов медичний огляд. "Раніше в санітарну книжку вносилася інформація і про вакцинацію, проте зараз формат книжки не передбачає зазначення таких даних. І оскільки форму санітарної книжки затверджено на законодавчому рівні, її зміна не допускається", - сказала вона.
При цьому, за словами Шапошнікової, нині єдиним підтвердженням вакцинації від COVID-19 є COVID-сертифікат. "Внесення в санітарну книжку даних про вакцинацію від COVID-19 не передбачене в законодавстві й не матиме доказової сили для допуску співробітника до певних робіт", - сказала вона.
Водночас, зазначає Шапошнікова, якщо МОЗ затвердить список робіт, для виконання яких співробітники будуть зобов'язані отримати вакцину від COVID-19, "у роботодавців з'явиться значно більше механізмів впливу на невакцинованих співробітників: від відсторонення до звільнення".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА