20:28 24.09.2021

У 99 країнах відбулися демонстрації активістів, які вимагають негайно вжити заходів через зміни клімату - ЗМІ

2 хв читати
У 99 країнах відбулися демонстрації активістів, які вимагають негайно вжити заходів через зміни клімату - ЗМІ

Кількасот тисяч людей у 99 країнах світу в п'ятницю взяли участь у скоординованій серії екологічних демонстрацій, метою яких було спонукати владу діяти негайно у зв'язку зі змінами клімату Землі, повідомляє газета The Guardian.

Видання зазначає, що це перший такий захід світового масштабу від початку пандемії COVID-19: його організували за місяць до COP26 - Конференції ООН щодо зміни клімату 2021 року, яка має відбутися в Глазго з 31 жовтня по 12 листопада 2021 року.

Організатори стверджують, що люди зібралися на акції в понад 1,8 тис. міст і населених пунктів у Європі, Африці, Північній і Південній Америці.

Зокрема, у ФРН за два дні до виборів у бундестаг на акцію вийшли понад 100 тис. осіб. Перед ними виступила шведська активістка Грета Тунберг.

"Так, ми повинні голосувати, ви повинні голосувати, але пам'ятайте - одного голосування не вистачить. Ми маємо й надалі виходити на вулиці", - сказала вона.

У Мексиці протестувальники вийшли до президентської резиденції - Національного палацу в Мехіко - й вимагали від державної нафтогазової компанії Pemex надати план щодо відмови від вуглецевого палива. В Бангладеш демонстранти виступали проти будівництва нових електростанцій, що працюють на вугіллі або газі. В ПАР демонстрації організували у 12 містах у рамках триденного "страйку" з закликом до уряду замінити викопне паливо у галузі енергетики. В Лондоні активісти виступали перед будівлею парламенту.

Пізніше екологічні акції очікуються в Канаді, Бразилії та Аргентині.

The Guardian нагадує, що раніше цього року міжурядова група експертів зі зміни клімату оголосила: для виконання мети Паризької угоди щодо клімату від 2015 року - утримати зростання світових температур у межах 1,5 градуса за Цельсієм - потрібно до 2030 року на 50% скоротити викиди парникових газів. Але у вересні в ООН повідомили, що заявлені різними країнами подібні зобов'язання призведуть лише до зростання викидів на 16% у наступному десятилітті.

Проте, зазначає газета, нещодавно влада КНР оголосила, що припинить фінансувати будівництво вугільних електростанцій, які спричиняють сильне забруднення. США, у свою чергу, вирішили вдвічі збільшити фінансування екологічних програм у країнах, вразливих перед обличчям екологічної кризи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА