07:00 25.09.2021

25 вересня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
25 вересня: Яке сьогодні свято

25 вересня святкують день збирання винограду в Швейцарії і день коміксу, день дочки і день годинника, що тікає, день бабусі в Молдові і день мисливства та рибальства в США.

Також сьогодні всесвітній день сновидінь і день легенів, день математичних оповідань, день дерева в Канаді, день молоді Науру і день збройних сил Мозамбіку.

Хмельницький (1 431) відзначає день міста останньої суботи вересня. День заснування міста невідомий, а перша згадка належить до першої половини 15 століття. Польський король Владислав ІІ Ягайло в 1431 році надає вірній шляхті привілеї на подільські володіння. Так утворився центр торгівлі на перехресті головних торговельних шляхів.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Артемона (Автонома).

Сьогодні Всесвітній день фармацевта. Цього дня, в 1912 році, під час роботи Всесвітнього конгресу з фармації та фармацевтичних наук, що проходив у Туреччині, була утворена Міжнародна фармацевтична федерація (International Pharmaceutical Federation - FIP).

25 вересня - день симпатії харки у Франції. Свято заснували в 2001 році. Харки - військовослужбовці-мусульмани з Алжиру, які виступили на французькому боці під час Алжирської війни (1954-1962рр). Пізніше харки стали називати всіх алжирських мусульман, які симпатизували Франції.

Сьогодні День Святого Миколая з Флюе в Обвальдені, Швейцарія (Святий Миколай з Флюе був швейцарським відлюдником і аскетом, який вважається покровителем Швейцарії. Його іноді називають братом Клаусом).

У цей день:

1493 - Христофор Колумб вирушив у свою другу подорож до Америки.

1513 - Іспанський конкістадор Васко де Бальбоа зі своїм загоном перетнув Панамський перешийок і став першим європейцем, що досяг Тихого океану.

1818 - Англійський лікар Джеймс Бландел провів першу в світі операцію з переливання крові від людини до людини.

1926 - Генрі Форд оголосив восьмигодинний п’ятиденний робочий тиждень.

1989 - Верховна Рада Литви оголосила приєднання республіки до СРСР у 1940 році незаконним.

За церковним календарем сьогодні вшановують пам'ять святого Автонома Італійського, святого Корнута Нікомидійського і святого Юліана Галатійського. Всі троє - ранньохристиянські мученики, постраждалі і загиблі за віру в язичницькій Римській імперії.

Прикмети і традиції:

На Артемона (так у народі називали святого) стежили за поведінкою змій. Практично повсюдно вважалося, що вони в цей день перебираються з полів у ліси, йдуть у вертепи і ховаються до самої весни в землю.

У народі помічали: "На Артемона день з ніччю рівняється, а змії у сплячку впадають". Вважалося, що в цей день змії вервечкою в ліс повзуть. "Артемон змій востаннє на свободу відпускає. А після в нори їх зазиває і закриває в глибинах землі на замок".

Із середини серпня і до кінця лютого відкривався сезон полювання на вовка, лисицю і зайця. І хоча люди цього дня боялися йти до лісу, мисливців це не лякало. Вони одягали високі чоботи і читали спеціальні замовляння від укусів змій. Велике щастя підстрелити в цей день зайця. Вважалося, що це прикмета того, що осіннє полювання буде дуже вдалим.

Ще цього дня збирали горобину. Згідно з повір'ям, зрубати горобину - до неприємностей і голоду, тобто позбавити себе природних ліків на всю зиму і залишити птахів без їжі. Господині заготовляли ягоди про запас. Вони готували з горобини смачні частування на меду, робили горобиновий квас (прохолодний і протизапальний напій).

Іменини: Олексій, Опанас, Данило, Іван, Микола, Семен, Теодор, Федір, Юліан, Ян.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА