11:42 25.09.2021

Венедіктова про розслідування падіння літака Ан-26 біля Чугуєва: справа за півкроку від суду

3 хв читати
Венедіктова про розслідування падіння літака Ан-26 біля Чугуєва: справа за півкроку від суду

Розслідування падіння літака Ан-26 біля Чугуєва перебуває на завершальній стадії і готове до передання в суд, проте захист екс-командувача Повітряних сил ЗСУ затягує цей процес, заявляє генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Ще 5 травня ми надали доступ сторонам до зібраних матеріалів. Завершили ознайомлення з ними наразі всі потерпілі та їхні представники, четверо підозрюваних та їх захисники, один підозрюваний та його захисник перебувають на завершальному етапі ознайомлення Разом з тим, підозрюваний, який вже звільнений з посади командувача Повітряних Сил Збройних Сил України, жодного разу до Державного бюро розслідувань не з’явився та не ознайомився із матеріалами досудового розслідування", – написала Венедіктова у Фейсбук у суботу.

За словами генпрокурора, адвокати екс-командувача Повітряних сил затягують розгляд клопотання слідчого про встановлення терміну для ознайомлення з матеріалами, заявляючи численні клопотання і відводи слідчому судді. Тому це клопотання не розглянуто вже протягом понад півмісяця.

"20 вересня слідчим суддею залишено без задоволення скаргу захисника екскомандувача Повітряних Сил ЗСУ на повідомлення про підозру. Тож лише через неналежну процесуальну поведінку підозрюваного обвинувальний акт ще не направлений до суду", – зазначила вона.

Генпрокурор нагадала, що підозрювані у порушенні правил польотів, підготовки до них та правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки, та у недбалому ставленні до служби – шестеро військових службових осіб. Це керівник польотами, що 25 вересня 2020 року відбувались у військовій частині А4014, заступник командира цієї частини з льотної підготовки, заступник командира частини, командир частини, начальник Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба та командувача Повітряних Сил Збройних Сил України.

Як зазначила Венедіктова, слідством встановлено, що ці військові посадові особи допустили неналежну підготовку та затвердження документів щодо умов експлуатації повітряного судна. Зліт з «конвеєра» був не передбачений Керівництвом з льотної експлуатації. На борту літака перебували особи, які взагалі не повинні там бути. Порушено було порядок здійснення льотної підготовки курсантів, а контроль за рівнем підготовки пілотів-інструкторів та навчальним процесом і дотриманням заходів безпеки здійснювався неналежно. Під час кризової ситуації керівництво польотів не вжило достатніх адекватних заходів, щоб уникнути авіакатастрофи.

"Прокуратура робить все можливе, щоб всі причетні до системних порушень, які призвели до авіатрагедії під Харковом, відповіли перед законом. Встановлення справедливості і належні висновки всіх відповідальних за безпеку польотів, щоб не допустити таких катастроф – все, що ми мусимо зробити в пам’ять про тих, хто відлетів на АН-26 у вічність 25 вересня 2020 року", – підсумувала Венедіктова.

Як повідомлялося, 25 вересня близько 20: 50 на автодорогу Київ – Харків – Довжанський, неподалік Чугуєва впав літак Ан-26. Авіакатастрофа сталася під час планових навчальних польотів, коли літак здійснював посадку на аеродромі військової частини в Чугуєві. На борту перебувало 27 осіб (20 курсантів та сім офіцерів Харківського університету Повітряних сил ЗС України ім. Кожедуба). 25 людей загинули на місці, два курсанти були госпіталізовані. Вранці 26 вересня один із госпіталізованих помер у лікарні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА