16:50 26.09.2021

Сі Цзіньпін назвав "похмурою" нинішню ситуацію навколо Тайваню - ЗМІ

2 хв читати
Сі Цзіньпін назвав "похмурою" нинішню ситуацію навколо Тайваню - ЗМІ

Голова КНР Сі Цзіньпін охарактеризував як непросту ситуацію, яка складається у відносинах Пекіна і Тайваню, повідомляють у неділю західні ЗМІ.

"Наразі обстановка в Тайванській протоці - складна і похмура", - наводять ЗМІ слова з привітання Сі Цзіньпіна, адресованого новому голові головної тайванської опозиційної партії Гоміньдан Чжу Лілуню.

Сі Цзіньпін зазначив, що Комуністичній партії Китаю і Гоміньдану слід співпрацювати на спільних політичних засадах. Він додав, що обом політичним силам потрібно домагатися миру і об'єднання країни.

У відповідному листі до голови КНР Чжу Лілунь написав, що для досягнення миру і стабільності в районі Тайванської протоки Пекіну і Тайбею потрібно шукати спільний грунт, але при цьому брати до уваги відмінності між ними.

Тайванське питання виникло в 1949 році, коли була проголошена Комуністична Китайська Народна Республіка, а частина партії Гоміньдан влаштувалася на острові Тайвань. Пекін наполягає на "принципі одного Китаю", згідно з яким не можна одночасно визнавати і КНР, і Китайську Республіку в Тайвані. При цьому майже у всіх великих державах є неофіційні культурні та економічні офіси Тайбея.

ЗМІ нагадують, що відносини Пекіна і Тайваню значно поліпшилися в період 2008 - 2016 років, коли главою тайванської адміністрації був представник Гоміньдану Ма Інцзю. Однак відтоді, як главою тайванської адміністрації в 2016 році стала Цай Інвень, Пекін наростив військовий тиск на Тайвань.

Так, у 2020 році літаки ВПС КНР 380 разів здійснювали польоти в проголошеній в односторонньому порядку адміністрацією Тайваню розпізнавальній зоні ППО острова. Такі польоти продовжилися цьогоріч: так, в минулий четвер в зону увійшла авіагрупа із 24 літаків ВПС КНР, зокрема два бомбардувальники, здатні нести ядерну зброю на борту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА