17:10 27.09.2021

У МЦ "Бабин Яр" стурбовані відсутністю згадки про євреїв на пам'ятних монетах, присвячених 80-м роковинам Голокосту

2 хв читати
У МЦ "Бабин Яр" стурбовані відсутністю згадки про євреїв на пам'ятних монетах, присвячених 80-м роковинам Голокосту

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" вітає введення Національним банком України в обіг пам'ятних монет до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, але стурбований відсутністю згадок про євреїв та єврейських символів на них.

"Наш центр вітає кроки української держави, спрямовані на гідне вшанування пам'яті жертв Голокосту... Однак нас стурбувала тенденція подавати трагедію Бабиного Яру як свого роду універсальну біду людства, яка не має прямого стосунку до Голокосту. Наявність на монетах універсальних символів, що можуть символізувати будь-яку трагедію, як-от: пронизане кулею серце, антропоморфні фігури, що уособлюють розстріляні сім’ї, концентричні кола, що нагадують мішені, - є свого роду намаганням розповісти історію Голокосту без згадування про євреїв", - йдеться в заяві меморіального центру.

У документі зазначається, що "не хотілося б таку важливу подію ставити в один ряд із радянською політикою пам'яті, коли директивним способом зі згадок про жертв Бабиного Яру забрали євреїв, замінивши їх аморфними "радянськими громадянами". В центрі висловлюють сподівання, що Національний банк не уподібнюватиметься радянським пропагандистам, не стане затирати факти та робити анонімними жертв цього символу "Голокосту від куль".

У заяві наголошується, що відсутність згадок про євреїв та єврейських символів на пам'ятній монеті - це те саме, що Голокост без євреїв або Голодомор без українців. "Тут не може бути жодної універсалізації, знеособлення, денаціоналізації, оскільки євреїв за часів Голокосту вбивали лише за те, що вони євреї", - наголошується в заяві.

У МЦ Голокосту "Бабин Яр" нагадали, що 27 вересня 2021 року Національний банк України вводить в обіг дві пам'ятні монети номіналом 5 і 10 гривень, присвячені 80-м роковинам трагедії в Бабиному Яру.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА