07:28 28.09.2021

Республіканці Конгресу США застерігають від посилення військової координації з Росією

3 хв читати
Республіканці Конгресу США застерігають від посилення військової координації з Росією

Лідери республіканців у палаті представників і сенаті США висловили стурбованість планами Пентагону посилити координацію між американськими і російськими військовими, повідомляє The Hill.

"Ми глибоко стурбовані, дізнавшись з повідомлень преси, що ваша адміністрація веде переговори з Російською Федерацією про те, щоб забезпечити доступ до російських військових об'єктів у країнах Центральної Азії і потенційно вступити в ту чи іншу форму військового співробітництва з боротьби з тероризмом з росіянами", - цитує видання лист законодавців міністру оборони Ллойду Остіну і державному секретарю Ентоні Блінкену.

"Запрошення Росії до дискусій не сприятиме досягненню життєво важливих цілей США в боротьбі з тероризмом, і це не шлях до "стабільних і передбачуваних" відносин з Росією, яких, як стверджує адміністрація Байдена, вона хоче", - додали вони.

На думку законодавців, Москва "більше стурбована збором розвідданих про США і наших союзників", ніж допомогою в запобіганні терористичних загроз або конфліктів.

Республіканці зазначили роль Росії в наданні допомоги "жорстокому режиму Асада" в Сирії і на підтримку талібів.

Крім того, пишуть конгресмени, будь-який крок з координації доступу до військових баз або операцій з Росією "ризикує порушити юридичну заборону на військове співробітництво між США і Росією", введену в 2016 році.

Законодавці також зажадали "негайного брифінгу" від Державного департаменту і Міністерства оборони про нещодавню зустріч голови Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США Марка Міллі з начальником Генерального штабу ЗС РФ Валерієм Герасимовим, планах адміністрації президента Джо Байдена з боротьби з тероризмом у Центральній Азії і будь-яких переговорах або координації з Росією за такими планами.

Під листом підписалися сенатори Джеймс Ріш і Джеймс Інгоф, а також члени палати представників Майкл Мак-Кол і Майк Роджерс.

Міллі минулої середи в Гельсінкі зустрівся з начальником Генштабу ЗС РФ Валерієм Герасимовим.

За даними видання The Wall Street Journal, Міллі обговорив зі своїм російським колегою можливість використання російських військових баз у Центральній Азії для реагування на будь-які терористичні загрози в Афганістані, що виникають. Як уточнює газета, Герасимов не дав Міллі конкретної відповіді.

Зазначається, що голова Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США, порушив цю тему на прохання співробітників Ради національної безпеки президента Байдена.

Як повідомляло раніше агентство Associated Press, Міллі після завершення поїздки країнами Європи заявив журналістам, що США потрібно подумати про те, щоб розширювати контакти з Росією по військовій лінії.

"Головний американський воєначальник заявив, що США слід віднайти способи розширення контактів по військовій лінії з Росією. Зокрема, може йтися про те, щоб допускати спостерігачів на військові навчання один одного", - передавало агентство.

Американський генерал пояснив, що на даному етапі контакти з РФ по військовій лінії відбуваються лише на найвищому рівні: крім Міллі, цим опікуються глава Пентагону, командувач силами НАТО в Європі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА