13:47 28.09.2021

Українці вважають Дуду та Міцкевича одними з найвідоміших польських діячів, а поляки - Тимошенко і Тараса Шевченка - дослідження

2 хв читати
Українці вважають Дуду та Міцкевича одними з найвідоміших польських діячів, а поляки - Тимошенко і Тараса Шевченка - дослідження

Українські та польські респонденти, називаючи відомих діячів обох країн, найчастіше говорять про політиків, свідчать результати соціологічного дослідження "Поляки та українці в щоденних контактах".

Зокрема, в опитуванні респондентів попросили назвати трьох відомих поляків і українців відповідно. Попри те, що вони могли надати максимум три варіанти, дві треті і польських, і українських респондентів вирішили не відповідати.

Серед тих, хто дав відповідь, більше ніж третина поляків і майже половина українців назвали хоча б одне ім'я. Політики були найбільш поширеною категорією. Українські респонденти найчастіше називали нинішнього президента Польщі Анджея Дуду (13%), наступними були колишні президенти Лех Валенса (10%) та Лех Качинський (8,5%).

У Польщі також часто називали українських політиків. Найчастіше згадували Юлію Тимошенко (понад 10%), колишнього професійного боксера і нинішнього мера Києва Віталія Кличка (10,5%), а також президента України Володимира Зеленського (6,5%). Водночас від 3,5 до 4,5% респондентів згадали попередніх президентів Петра Порошенка, Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

Що стосується часто згадуваних культурних діячів та артистів, то близько 7,5% респондентів-українців назвали поета Адама Міцкевича і близько 9% поляків - поета Тараса Шевченка. Також українці згадали актрису Барбару Брильську (5%) і співачку Анну Герман (4,5%). Згадані особи значною мірою невідомі для поколінь, що народилися після 1991 року.

Для молодших українців польську культуру представляли композитор XIX століття Фредерик Шопен і сучасний письменник-фантаст Анджей Сапковський. Серед старших поляків (віком 55-74 років) - футболіст Валерій Лобановський і стрибун із жердиною Сергій Бубка символізували українську спортивну славу. Українські респонденти з головних польських спортсменів назвали футболіста Роберта Левандовського (3%), якого особливо часто згадували респонденти віком 25-34 роки (7%).

Крім цього, дослідники поцікавилися, наскільки респонденти знайомі з літературою сусідів. Хоча 22% польських респондентів вказали книжки серед джерел знань про Україну, лише 2% із них читали українську книжку за останні три роки. Єдиними двома авторами, яких згадували неодноразово, були Микола Гоголь й Оксана Забужко. Українські респонденти (3%) стверджують, що дізнавалися інформацію про Польщу з книжок.

Організаторами соціологічного дослідження є представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Польщі, Східноєвропейський коледж Яна Новака-Єзьоранського у Вроцлаві, Рада зовнішньої політики "Українська призма".

Дослідження провели польська компанія MASMI та українська InfoSapiens паралельно в обох країнах у грудні 2020 року методом онлайн-інтерв'ю (CAWI) з репрезентативними вибірками з Польщі (1051 респондент) та України (2243 респонденти).

Респонденти відповідали на запитання про співпрацю у сферах безпеки та економіки між країнами, сприйняття, асоціації. Дослідники також з'ясовували рівень обізнаності населення обох країн про культурну спадщину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА