17:46 28.09.2021

Суддям ОАСК можуть обмежити терміни ознайомлення зі справою, повідомляє ЦПК

3 хв читати
Суддям ОАСК можуть обмежити терміни ознайомлення зі справою, повідомляє ЦПК

У Вищому антикорупційному суді триває розгляд клопотання НАБУ щодо встановлення підозрюваним і адвокатам граничного терміну для ознайомлення з матеріалами справи, повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК).

"Сьогоднішнє засідання розпочалося з відмови слідчої судді Олійник у задоволенні клопотань про трансляцію справи. Суддя вирішила, що публікації ухвали в реєстрі судових рішень, а також новини на сайті суду про результат розгляду справи буде достатньо", - пише ЦПК у своєму Telegram-каналі.

Після цього розпочалися спроби захисту відкласти засідання, зокрема тому, що підозрюваний суддя Санін прибув на засідання без адвоката, який перебуває у відпустці. Після відмови у відкладенні адвокат іншого підозрюваного судді ОАСК, який є людиною з інвалідністю по зору, заявив, що оскільки йому не надали матеріалів справи з перекладом шрифтом Брайля, то він не може з ними ознайомлюватися, і подав скаргу до слідчого судді. Він просив відкласти розгляд клопотання, доки цю скаргу не розглянуть.

У результаті один за одним було подано чотири різні клопотання про відкладення, однак суддя вирішила продовжувати розгляд.

У своєму виступі детектив заявив, що з боку більшості підозрюваних, зокрема суддів ОАСК і їхніх адвокатів, відбувається зволікання та затягування з ознайомленням. І це при тому, що з травня всі матеріали є у відсканованому вигляді.

Детектив вважає, що захисту буде достатньо ознайомитися у форматі: два томи на день, а також паралельно записи розмов. Для цього він пропонує встановити строк у 5 місяців з моменту постановлення ухвали. При цьому НАБУ враховує, що минуло вже 6 місяців з дня відкриття матеріалів, тобто загалом захист матиме майже рік на ознайомлення з матеріалами справи, чого має бути цілком достатньо.

Розгляд клопотання продовжать 5 жовтня о 9:30.

Як повідомлялося, НАБУ повідомило про вручення підозри чолі ОАСК Павлу Вовку, його заступникам Євгену Аблову та Володимиру Келеберді, чотирьом суддям і екс-голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку.

За даними слідства, загалом підозри в захопленні державної влади вручалися 12 особам.

"Зазначені особи, загалом 12, діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі", - повідомлялося на сторінці НАБУ в Facebook.

Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Його заступнику інкримінують ч. 5 ст. 27, ст. 351-2 (пособництво в перешкоджанні діяльності ВРП, ВККСУ, ч. 2 ст. 376 КК, іншим суддям ОАСК - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК, судді Суворовського районного суду м. Одеси - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл. "Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом", - повідомляється на сторінці САП у Facebook.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації..

Джерело: https://t.me/fuckcorruption/1069

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА