07:00 29.09.2021

29 вересня: Яке сьогодні свято

5 хв читати
29 вересня: Яке сьогодні свято

В Україні сьогодні День пам'яті трагедії Бабиного Яру. Бабин Яр - символ Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. Перший масовий розстріл у Бабиному Яру відбувся кількома днями раніше, коли тут було розстріляно понад 700 пацієнтів психіатричної клініки. А 29 вересня, фашисти почали здійснювати план зі знищення євреїв Києва. За два дні в Бабиному Яру були розстріляні понад 34 тисячі людей. Ця цифра є приблизною, оскільки ніхто не рахував дітей, які розділили разом зі своїми рідними весь жах того, що відбувалось і подальшу кару.

Масові розстріли в Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні, щовівторка і щоп'ятниці.

29 вересня у світі відзначають День серця, день поширення інформації про продовольчі втрати і харчові відходи, день ЛОР-лікаря, у католиків вшановують святого Миколая, а в Португалії - прославляють Блаженного Фернандо. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

29 вересня - день ЛОР-лікаря (лікує хвороби вуха, горла, носа, голови і шиї). Без отоларинголога обійтися так само непросто, як і без будь-якого іншого лікаря. ЛОР-органи настільки взаємопов'язані один з одним, що лише кваліфікований фахівець у змозі розібратися у всіх нюансах цієї галузі медицини.

З 2000 року, з ініціативи Всесвітньої федерації серця та за підтримки ВООЗ, а також ЮНЕСКО, щороку відзначають Всесвітній день серця. До 2011 дата святкування Всесвітнього дня серця припадала на останню неділю вересня, проте потім дату свята остаточно закріпили за 29 вересня.

Всесвітній день серця в міжнародному календарі - це насамперед підвищення інформованості населення планети про небезпеку, яку несуть серцево-судинні захворювання. Саме вони є основною причиною смертності (17 млн. людей щороку).

За останні вихідні вересня або в перші вихідні жовтня на нашій планеті відзначають Міжнародні дні спостереження за птахами. У цей час сотні тисяч людей у всьому світі вирушають у ліси, парки, на луки, болота, на морські та річкові узбережжя, щоб спостерігати за пернатими в природних для них умовах. Ця екологічна акція позиціонується як новий вид відпочинку. Уперше вона відбулась у 1993 році за ініціативи Міжнародної асоціації з охорони птахів (BirdLife International).

Зараз в акції беруть участь сотні тисяч любителів птахів з понад 100 країн світу. Основні цілі, які ставлять перед собою організатори цього екологічного заходу, дві. Перша - суспільно-просвітницька - прагнення привернути увагу людей до світу птахів і проблем збереження місць їх проживання. Друга мета - наукова - отримання нових даних про міграції, які дозволяють оцінити чисельність різних видів птахів і з'ясувати шляхи їх перельотів.

День поширення інформації про продовольчі втрати і харчові відходи відзначається щороку 29 вересня. Він був заснований з ініціативи Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН і входить до системи міжнародних днів ООН.

Щороку близько 14% продовольства у світі псується від моменту збирання врожаю до продажу в магазинах. У процесі реалізації і споживання теж губляться значні обсяги продовольства. А це означає, що всі використані для виробництва цього продовольства ресурси (земля, вода, енергія, праця, капітал) пропали дарма. Згідно з оцінками, на виробництво втраченого/викинутого продовольства витрачається 38% усього обсягу енергії, споживаної у виробництві! Крім того, харчові відходи, які опинилися на звалищах, сприяють утворенню парникових газів і, отже, зміні клімату.

Міжнародний день поширення інформації щодо продовольчих втрат і харчових відходів був встановлений резолюцією Генасамблеї ООН в грудні 2019 року і вперше відзначався в 2020 році. Символічно, що сталося це під час пандемії Covid-19, яка призвела до глобальної економічної кризи, яка нагадала людям про важливість скорочення виробничих втрат і харчових відходів.

У цей день:

1885 - У Блекпулі почали їздити перші в Англії електричні трамваї.

1913 - Французький льотчик Моріс Прево на літаку "Deperdussin" уперше перевищив швидкість 200 км/год.

1916 - Джон Рокфеллер, засновник компанії "Standard Oil", став першим у світі мільярдером.

1926 - Закрита і проголошена музеєм Києво-Печерська лавра.

1930 - Джордж Бернард Шоу відмовився прийняти титул пера.

1938 - Засуджено до страти українського письменника, бандуриста Гната Хоткевича.

1963 - Група "The Rolling Stones" почала своє перше англійське турне, завершивши його 3 листопада.

1973 - під час землетрусу в Мексиці загинуло 700 людей.

1983 - Перший політ літака Ан-74.

1998 - Фінансова криза в Японії призвела до найбільшого після другої світової війни банкрутства. Про нього оголосила лізингова компанія "Джапан лізинг корпорейшн", борги якої перевищили 16 млрд дол.

2006 - Катастрофа "Боїнга-737" у Бразилії.

Традиції:

У цей день предки розглядали пташину кістку (курки або качки) і завдяки їй дізнавались, якою буде зима. Якщо кістка товста і на ній багато жиру, то зима буде холодною.

29 вересня продовжували стригти овець, вовну яких використовували для виготовлення валянок. Жінки на зиму заготовляли капусту. Робили зазвичай це спільно: влаштовували "капустяні вечірки", під час яких не лише робили заготовки, а й розмовляли. Капусту квасили і солили з яблуком, морквою, брусницею і журавлиною.

Перелітні птахи продовжували відлітати на південь. Дітвора йшла до лісу і спостерігала за ними. Часом дітям вдавалося зловити якусь пташку. Тоді її не відпускали, а несли в будинок, де залишали до весни. Ніжний спів птаха скрашував українцям життя довгими зимовими вечорами.

Ще в цей день всією родиною ходили в лазню. Вважалося, що це позбавить від хвороб на весь рік. Лише заборонялося у парній брати чужий віник, інакше можна захворіти, забравши на себе чужі недуги.

Якщо грім гримить - зима буде холодна і безсніжна.

Галки в зграї збиралися - до ясної погоди.

Листя на деревах пожовкло, але не падає - осінь буде довгою.

Зірки вранці мерехтять - до зміни погоди.

Шпаки в теплі краї не полетіли - тепло триватиме ще довгий час.

Іменини: Олексій, Віктор, Григорій, Йосип, Людмила, Сергій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі прибудуть в Україну до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА