07:00 30.09.2021

30 вересня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
30 вересня: Яке сьогодні свято

30 вересня відзначають Міжнародний день перекладача, Всеукраїнський День бібліотек, День усиновлення, Всесвітній день моря, День незалежності Ботсвани і День працівників органів юстиції Казахстану. Православна церква вшановує пам'ять мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Ще сьогодні виповнюється 180 років від дня народження Михайла Драгоманова (1841), українського історика, критика, публіциста, громадського діяча.

30 вересня - Всеукраїнський День бібліотек. 14 травня 1998 року Указом Президента України № 471/98 була визначена щорічна дата його святкування. Сьогодні в Україні близько сорока тисяч бібліотек. Однією з провідних вважається Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. Загальна кількість бібліотечних працівників становить близько 53-х тисяч фахівців. Щорічно українські книгосховища обслуговують понад 17,5 мільйона читачів.

День усиновлення - ще молоде свято. Вперше в Україні відзначається з 2009 року. Указ № 1088/2008, яким цей день встановлено, був підписаний Віктором Ющенком 27 листопада 2008 року. В Указі зазначається суспільна значущість усиновлення (і удочеріння) у забезпеченні права кожної дитини на виховання в родині.

Також у світі сьогодні відзначають міжнародний день перекладача. Своє професійне свято перекладачі відзначають 30 вересня (день смерті в 419 або 420 році святого Ієроніма Стридонського, який здійснив повний переклад Біблії на латину, в зв'язку з чим традиційно вважається святим покровителем перекладачів. Свято офіційно засноване Міжнародною федерацією перекладачів у 1991 році.

Православна церква святкує день Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Софія була вдовою і виховувала своїх доньок у вірі в Господа з дитинства. Однак тоді повсюдно було поширено язичництво, а тому, імператор, дізнавшись про чотирьох християнок, вирішив звернути їх у свою віру. Але дівчата виявилися непохитними і відкинули не тільки вмовляння імператора, але навіть і подарунки. За це їх піддали численним мукам, а потім обезголовили, і лише тоді троє дітей загинули. Сама ж Софія, поховавши дочок, померла за три дні. На момент смерті, згідно з Писанням, Вірі було дванадцять, Любові - дев'ять, а Надії - десять років. Ім'я Софія означає "мудрість".

Традиції свята:

У цей день існував звичай, за яким жінки повинні добре поплакати, розповідаючи про усі свої біди і нещастя, а вже потім починати готувати святкові пиріжки. Жінки починали ранок голосним плачем, шанували пам'ять про загиблих святих. Саме плач вважався оберегом для родини на цілий рік.

На Віру, Надію, Любов прийнято свататись, а на Покрову весілля грати.

Традиційно іменини святкували три дні, прославляли материнську мудрість і жіночі чесноти - віру, надію і любов. У молитві до Софії цього дня треба просити здоров'я для хворих дітей, успішного зачаття дитини і позбавлення від жіночих захворювань.

Прикмети:

Православне свято в пам'ять Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, зазвичай, ясне і тепле.

Іменини: Віра, Надія, Любов, Софія.

У цей день:

1452 - У Майнці надруковано першу книгу - Біблію.

1791 - У Відні відбулася прем'єра останньої опери Моцарта "Чарівна флейта".

1876 - Журнал "Киевская старина" вперше опублікував біографію Григорія Сковороди.

1929 - Британська служба "Бі-бі-сі" вперше провела телетрансляцію.

1944 - Засновано агентство Франс Прес - одне з провідних інформаційних агентств світу.

1946 - Оголошено перший вирок нацистським злочинцям на Нюрнберзькому процесі.

1990 - На площі біля Республіканського стадіону в Києві відбувся майже трьохсоттисячний мітинг під гаслом "Ні – новій Союзній угоді!", санкціонований президією Київської міськради.

1992 - Мін'юст України зареєстрував Асоціацію дослідників українського голоду-геноциду 1932-1933 рр. в Україні.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА